Od psihijatrijske bolnice do alhemičara… Paolo Koeljo je sve do 36. bio “niko i ništa”, hipik, narkoman i problematičan lik. A onda je za 14 dana život okrenuo naglavačke

0
57
Paolo Koeljo/Photo: facebook@paulocoelho
Paolo Koeljo/Photo: facebook@paulocoelho

Paulo Koeljo je rođen na današnji dan 1947. godine. Jedan je od omiljenih pisaca u Srbiji, a njegov roman “Alhemičar” se smatra jednim od najčuvenijih savremenih dela.

Dugačak je bio put od detinjstva ovog brazilskog pisca do dela koje će mu 1988. godine doneti svetsku slavu. Njegova životna priča je o izuzetno neobična i šokantna.

Od detinjstva je gajio veliku ljubav ka književnosti i pisanju, ali roditelji su za njega planirali drugačiji život. Nije mogao da se izbori sa njihovim željama, hteli su da se bavi “ozbiljnim poslom” – da bude advokat ili inžinjer. Šokantno je da su ga roditelji više puta slali u psihijatrijske ustanove, kako bi suludu ideju izbacio iz glave.

U mentalnu instituciju je primljen kada je imao 16 godina, i u njoj je boravio do svoje 20. godine. Tri puta je pokušavao da pobegne. Njegov boravak u bolnici je uticao na to što je kasnije razvio problem sa kratkoročnim pamćenjem.

Paolo Koeljo/Photo: facebook@paulocoelho
Paolo Koeljo/Photo: facebook@paulocoelho

Kasnije je postao buntovni tinejdžer. Imao je loše ocene i probleme sa siledžijama. Upisao je pravni fakultet, ali ga je napustio. Dugo je konzumirao droge i opijate, putovao je po svetu kao hipik. Oprobao se i kao tekstopisac, režiser i glumac.

Zbog političkog aktivizma i svog buna je haopšen nekoliko puta, čak je bio optuživan da praktikuje magiju. Kasnije je kidnapovan, zajedno sa tadašnjom devojkom, a taj događaj je i dalje obavijen velom misterije.

Njegov prvi roman “Hell Archives” je dobio lošu očenu kritike, a ni čitaocima se nije svideo.

PAOLO KOELJO: SA KOBIJEM BRAJANTOM PISAO SAM ZAJEDNIČKU KJNJIGU ZA DECU, SADA SAM SVE IZBRISAO, KAD NJEGA NEMA, NEMA VIŠE SMISLA…

Doživeo je potpunu promenu u 36. godini. Tada se uputio na hodočašće u Španiji. Rešio je da se posveti pisanju, tako je sasvim slučano nastao njegov roman o ovom putovanju – Alhemičar. Nije mogao ni da pomisli da će mu doneti svetsku slavu i brojne nagrade.

Napisao ga je za manje od dve nedelje. Roman predstavlja njegov lični put, prepreke, kao i pronalaženje životnog cilja. Za njega se čuvena fraza, koju je sam napisao, ispostavila tačnom:

– Kada nešto želiš, čitav Univerzum se pomeri kako bi ti pomogao da uspeš.

HL/Izvor: objektiv.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime