Home»Film»Jugoslovenska kinoteka kreće 26. avgusta… Prvi film na repertoaru – “Skupljači perja”

Jugoslovenska kinoteka kreće 26. avgusta… Prvi film na repertoaru – “Skupljači perja”

4
Shares
Pinterest Google+
Bekim Fehmiu, Skupljači perja/Photo: Promo
Bekim Fehmiu, Skupljači perja/Photo: Promo

Ulaznice će biti puštene u prodaju samo za polovinu kapaciteta velike sale u glavnoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, da bi se poštovale propisane mere o distance između gledalaca, a nošenje maski je obavezno od samog ulaska u zgradu i izlaska, odnosno u toku i posle projekcije

Projekcije filmova u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ponovo počinju u sredu, 26. avgusta, prema najnovijoj odluci Kriznog štaba, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Čast da prekine pauzu od pet meseci bez filmova u Kinoteci, imaće kultno ostvarenje “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića, u kojem su briljirali Bekim Fehmiu i Olivera Katarina.

Tog dana u sali “Makavejev” od 18h, film koji je osvojio Veliku nagradu žirija u Kanu davne 1967. godine, biće prikazan u restauriranoj verziji. Na zlatnom jubileju 50 godina od nastanka filma, “Skupljači” su prikazani ponovo u Kanu 2017, u programu “Kan Klasik”.

Sreda je rezervisana za još jedno antologijsko delo sedme umetnosti od 20:30h, špageti vestern koji su svi voleli – “Za šaku dolara” Serđa Leonea, nastalom malo ranije nego čuveni film Saše Petrovića (1964).

Bezimenog junaka je odigrao sada već 90-ogodišnji Klint Istvud, osvajač dva Oskara za režiju, koji je ovog revolveraša igrao u još u dva nastavka poznate trilogije, a pamti se i večna filmska muzika nedavno preminulog kompozitora Enia Morikonea.

Planirane su po dve projekcije svake večeri do kraja avgusta i sam početak septembra, te će ljubitelji filmskih klasika uživati u mnogim remek-delima velikog ekrana: plesački mjuzikl “Pevajmo na kiši” Stenlija Donena i Džina Kelija, dramski triler “Uvećanje” Mikelanđela Antonionija, avanturistički “Dan velikih talasa” Džona Milijusa, filozofska drama “Osam i po” Federika Felinija.

Na repertoaru su i psihološki trileri “Bulevar sumraka” Bilija Vajldera, “Vrtoglavica” Alfreda Hičkoka, krimić “Samuraj” Žan Pjera Melvila, fantastika “Istrebljivač” (Blade Runner) Ridlija Skota, muzička priča “Sav taj džez” Boba Fosija, ili vanserijska drama koja je proslavila Džejmsa Dina – “Buntovnik bez razloga” Nikolasa Reja.

Prve dane septembra filmske sladokusce će obradovati projekcije dela: “Američka noć” Fransoa Trifa, mjuzikl “Tomi” Kena Rasela, “Malteški soko” Džona Hjustona i “U zenitu sunca” Renea Klemana.

Karte će biti puštene u prodaju samo za polovinu kapaciteta velike sale u glavnoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, da bi se poštovale propisane mere o distance između gledalaca, a nošenje maski je obavezno od samog ulaska u zgradu i izlaska, odnosno u toku i posle projekcije.

Muzej Kinoteke u Kosovskoj ulici kreće sa radom od 1. septembra uz poštovanje svih mera zaštite.

HL/Izvor: Tanjug.rs

Previous post

"Crni dani" Krisa Kornela... U septembru počinje snimanje filma o poslednjim, crnim danima grunge ikone

Next post

Pozorišta, crkve ili koncerti... svejedno je: Studija dokazala da pevanje nije rizičnije od govora za širenje virusa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *