Home»Kultura»Ok, krećemo u bioskope i pozorišta… ali evo kako će to tačno izgledati

Ok, krećemo u bioskope i pozorišta… ali evo kako će to tačno izgledati

3
Shares
Pinterest Google+

Kulturna dešavanja u Srbiji moći će da se organizuju od ponedeljka, kazala je Tanjugu zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević posle današnje sednice Kriznog štaba.

Ona je naglasila za Tanjug da će maksimalni broj posetilaca na kulturnim događajima biti do 500 ljudi, uz obavezno nošenje maski i razmak od 1,5 metara između osoba.

U praksi to znači da bioskopi, pozorišta i koncertne dvorane mogu da organizuju programe, ali organizatori tih programa moraju da stvore specijalne uslove u kojima će izvođačke umetnosti ponovo biti dostupne

U predlogu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je u ustanovama kulture i institucijama koje se bave kulturnom delatnošću dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi na otvorenom i zatvorenom, uz poštovanje mera nošenja maski i fizičkog distanciranja.

Bioskop, korona/Photo: Freepik
Bioskop, korona/Photo: Freepik

Glumci na sceni, koji neće nositi maske ili vizire, moraju imati sistematski pregled i biti testirani pre početka rada na predstavi odnosno sezone.

Za ovu svrhu, obezbediće se stalna podrška posebnih laboratorija.

Pre ponovnog početka rada bioskopa, pozorišta i drugih institucija kulture, obavezno je izvršiti detaljno čišćenje sala i drugih prostorija i jasno istaći odgovarajuće informacije o merama bezbednosti i prevencije kovida 19.

DONETA ODLUKA: KULTURNA DEŠAVANJA U SRBIJI OD PONEDELJKA

Obavezno je nošenje maski za sve zaposlene i posetioce u zatvorenim prostorima i za sve zaposlene u otvorenim, kao i dezinfekcija ruku na ulazima, kako za učesnike i organizatore događaja, tako i za publiku….

Prelazak sa papirnih ulaznica i drugih komunikacijskih materijala (program, flajer) na digitalne forme je preporučljiv, a potrebno je obezbediti beskontaktnu prodaju i plaćanje karata u maksimalnoj mogućoj meri.

ŠTO STE GLEDALI, GLEDALI STE… BRITANCI UVELI NOVO PRAVILO – NEMA SCENA SE*SA U SERIJAMA I FILMOVIMA

Konkretno za bioskope u predlogu se navodi da je neophodno čišćenje sale nakon svakog prikazivanja filma, minimum jednom dnevno, a posetioci treba da dobiju jasnu instrukciju da svoje otpatke odlažu u za to predviđene kante za otpatke, kako bi se zaštitili drugi posetioci i zaposleni u bioskopu.

Pre svake projekcije trebalo bi na platnu prikazati informativni materijal sa preporukama za posetioce u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom kovid 19, kroz sistem za ventilaciju u prostor bioskopa konstantno treba ubacivati svež spoljni vazduh, uz redovnu zamenu filtera predviđenu zakonom.

Bioskop, korona/Photo: Pixabay
Bioskop, korona/Photo: Pixabay

Između projekcija, bioskopske sale treba provetravati svežim vazduhom koliko god je to moguće.

Preporuke za pozorišta su da se koliko je god moguće obezbedi fizička distanca između izvođača na sceni, ali i da se obezbede fizičke barijere gde god je moguće, na primer providni pleksiglas zidovi, koji mogu biti instalirani na mestima u ložama gledališta na kojima je moguće razdvojiti gledaoce.

Da bi se obezbedili svi ti propisani uslovi za vreme suzbijanja pandemije virusa kovid 19 potrebno je izvesno vreme pa nije realno očekivati da će pozorišta i bioskopi raditi od ponedeljka.

Tanjug je ranije izveštavao da će projekcije u bioskopima početi oko početka septembra, a prve pozorišne predstave publika će biti u prilici da pogleda u toku meseca.

 

Previous post

"Tour Watch Party" najavio prvi live album pod "brendom" Queen + Adam Lambert

Next post

Mislite da Šer niko ne može da odbije? E pa i mi smo mislili... ali desilo se

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *