Home»Fun»Ovako bi zvučali Radiohead, Gotje i Lejdi Gaga da su živeli u srednjem veku… Šekspir bi valjda bio u mosh pitu…

Ovako bi zvučali Radiohead, Gotje i Lejdi Gaga da su živeli u srednjem veku… Šekspir bi valjda bio u mosh pitu…

5
Shares
Pinterest Google+
Vilijem Šekspir/ilustracija: Pixabay
Vilijem Šekspir/ilustracija: Pixabay

Povratak u daleku prošlost, verovali ili ne, moguć je i uz pomoć najvećih hitova današnjice, poručuju članovi grupe Bardcore. Proverite kako zvuče srednjovekovne verzije hita Readioheda”Creep”, sjajne pesme Gotjea “Somebody That I Used To Know” ili vanvremenska Gagina “Bad romance”.

Zaboravite nastupe manjih orkestara i gregorijanske korale koji su punili ulice srednjovekovnih gradova pre nešto više od 1.000 godina, piše portal Classic FM. Umesto toga zamislite najveće hitove pop muzike preoblikovane mekim ženskim vokalima, žičanim instrumentima i uz nešto flaute.

Novi muzički fenomen polako se pomalja iz anonimnosti. U pitanju su obrade pop pesama u srednjovekovnom stilu. Ova muzička poslastica nastala je zahvaljujući članovima grupe Bardcore. Naziv grupe nastao je od keltske reči bard, što znači pesnik ili onaj koji priča priče.

Na kanalu Hildegard fon Blingin na YouTubeu mogu se čuti obrade koje snima Bardcore, to jest srednjovekovni remiksi, koji su poznati i pod nazivom tavernwave. U međuvremenu, čuli smo da se autor povukao na neodređeno rvreme, ali to ništa ne smeta da uživamo u onome što je do sada uradio-

DA LI SI I TI 1 OD 4 MILIONA… SVE ŠTO DOTAKNE,  OVAJ MOMAK PRETVORI U – METAL

Ove obrade nisu samo muzički prilagođene epohi srednjeg veka već su i stihovi hitova iz 20. i 21. veka prerađeni tako da deluju kao da su, avaj, pisani nešto pre Šeksprovog vremena.

Tako, srednjovekovna verzija legendarne pesme Doli Parton “Jolene” ima stihove: “He talketh of thee in his sleep, and alas, I cannot keep, from weeping when I hear thy name”.

Takođe, reč man zamenjena je primerenijom lord.

DA LI JE OVO NAJLUĐA STVAR KOJU STE IKADA ČULI? OVAKO BI STARI RIMLJANI SVIRALI I PEVALI “SMELLS LIKE TEEN SPIRIT”

U pitanju je novi muzički žanr za koji nismo znali da nam je potreban. Ali, već posle prvog slušanja Bardorea, nekima zvuk priraste za srce, preciznije uho.

Na slična muzička putovanja sa savremenim hitovima svoju publiku vodi grupa Postmodern Jukebox. Ipak, oni još nisu išli tako daleko u prošlost kao Bardcore.

HEJ, PMJ… KADA ĆETE OPET DO BEOGRADA? SJAJAN KONCERT POSTMODERN JUKEBOX U SAVE CENTRU

HL/Izvor: rts.rs

Previous post

Ni hleba, ni igara... Završen Nišville 2020 onlajn festival

Next post

Razbijanje baksuzluka... Nikom Ništa objavili spot za "Hepiend"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *