Ovaj album morate da čujete pre nego što umrete… barem tako kaže Pit Tauzend

0
51
Pit Tauzend/Photo: facebook@OfficialPeteTownshend
Pit Tauzend/Photo: facebook@OfficialPeteTownshend
Pit Tauzend/Photo: facebook@OfficialPeteTownshend

Pit Tauzend je bez sumnje jedan od najuticajnijih gitarista svoje generacije. Ali i nakontroverzinijih. I to se ne odnosi samo na njegovo sviranje gitare niti razbijanje istih na bini, već i na sve što kaže medijima, a kao čuveni namćor čak nikad nije krio da se baš i ne divi svojim kolegama iz grupe The Who – Rožeru Daltriju, Džonu Etvislu i Kitu Munu, pa je i za njih retko imao lepu reč. Ali, postoji jedan izuzetak.

PIT TAUZEND PRIZNAO: KAJEM SE ŠTO SAM DAO SAVET DŽIMIJU HENDRIKSU

Iako možda ne možete da se prisetite ko je Sun Ra, kosmički nadahnuti jazz muzičar i kompozitor, jedan od najvećih kontrapunktova The Who, album “Heliocentric Worlds of Sun Ra” stigao je otprilike u isto vreme kad je The Who eksplodirao na muzićkoj sceni. Album iz 1965. jedni je album za koji Tauzend misli da svi moraju da ga čuju pre nego što umru.

ALERGIČAN NA LED ZEPPELIN… PIT TAUZEND: NE SVIĐA MI SE NIJEDNA STVAR KOJU SU URADILI, MRZIM ČINJENICU DA ME IKO IKADA POREDI SA NJIMA

Na ovoj neverovatnoj kompilacijskoj ploči Sun Ra je dokumentovao neka od svojih najboljih dela džezau slobodnoj formi koji je nastaje iz svirke jednog benda. Na korici albuma sam Sun Ra ga opisuje kao “album kompozicija i aranžmana Sun Ra koji su svirali Sun Ra i njegov Solar Arkestra.” Za samo 35 minuta sasvim je jasno šta je to što Sun Ra čini toliko posebnim.

U razgovoru za NME, Tauzend se prisjetio svog vatrenog krštenja prilikom otkrivanja Sun Ra.

– Dakle, jednog dana bio sam u jazz dućanu u Čikagu – za koji mislim da je i mesto odakle dolazi Sun Ra – i rekao sam: “Imate li sun Ra?”. Tip kaže: “Da, sve njegove stvari”. Kažem: “Daj mi sve.” “Sve?” “Da.” Vraća se sa 250 albuma. Većinu ih još uvek imam u onoj sobi…

Dakle, možda vredi poslušati savet starog namćora. Mi jesmo. Za svaki slučaj.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime