Postoji li važniji dan u istoriji rok kulture? Teško…

0
71
Woodstock/Photo: woodstock.com
Woodstock/Photo: woodstock.com

Na današnji dan 1969. godine otvoren je Woodstock, najveći rok festival ikada održan, kojem je prisustvovalo oko 400 hiljada ljudi. Festival se danas smatra možda i najbitnijim momentom u istoriji pop kulture, kao i presudnim događajem za generaciju kontrakulture.

O WOODSTOCKU SE PRIČA I 50 GODINA POSLE FESTIVALA… ZAŠTO?

Odbacivanjem tradicionalnih vrednosti generacija pre njih, pripadnici ove subkulture težili su oslabađanju od svih normi i kreiranju novog sveta. Seksualne slobode, eksperimentisanje sa psihodelicima i odstupanje od “usiljenog” stila oblačenja napravili su pometnju u dotadašnjem načinu funkcionisanja mlađe populacije, a najznačajniji i najradikalniji segment njihovih ideja bilo je oštro protivljenje ratu u Vijetnamu.

WOODSTOCK – POSLEDNJA UTOPIJA… SVE ŠTO NISTE ZNALI O FESTIVALU KOJI NIKADA NIJE BIO “SAMO FESTIVAL”

Zanimljivo je da Woodstock festival zapravo nije održan u mestu Woodstock po kojem je dobio ime. Naime, gradić Woodstock u američkoj saveznoj državi Njujork nije imao adekvatne kapacitete za tako veliki broj ljudi pa je odabrana lokacija na farmi udaljenoj 70 kilometara.

Među izvođačima bili su Dženis Džoplin, Džimi Hendriks, Grateful Dead, Džoan Baez, The Who, Jefferson Airplane, Džo Koker i mnogi drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime