Kafana može, pozorišta i izložbe ne… u čemu je f-king problem?

0
105
Oglasi
Pozorište/Photo: Pixabay
Pozorište/Photo: Pixabay

U Srbiji je moguće otići u kafanu, na bazen ili u teretanu, ali ne u pozorišta ili u bioskope, koji se i dalje smatraju veoma rizičnim. Koliko kultura ispašta i da li je publika željna žive interakcije sa umetnicima?

Umetnost, muzika, pozorište, sve što nas godinama spaja danas se prilagođava pravilima distance. Zbog epidemije u Kolarčevoj zadužbini otkazano je više od 160 programa. Posledice toga oseća publika, umetnici, ali i svi zaposleni u toj ustanovi.

– Većina umetnika ne želi lajv striming, žele pod ma kojim uslovima koji su bezbedni da budu u kontaktu sa publikom – rekla je upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević i smatra da je neophodno da počnu da rade i zbog prihoda, ali i zbog publike.

– Ne vidim da, ako ljudi sede u kafićima, zašto uz odgovarajuća pravila ne bi sedeli i u pozorišnoj dvorani ili sali ili na nekom predavanju – smatra ona.

A MI ĆUTIMO, JER NAMA JE DOBRO… ODRŽAN PROTESTNI MARŠ BRITANSKIH RADNIKA U MUZIČKOJ INDUSTRIJI

I dok smo pazili na zdravlje, umetnost nam je pomogla da sačuvamo ono duhovno. Muzeji, galerije i pozorišta otvarali su svoja vrata virtuelnim putem, međutim sada je publika željna realnog kontakta sa kulturom. Iz gradskog sekretarijata za kulturu ističu da prate svetska rešenja za problem kulture i da će učiniti sve da se pronađe najbolji kompromis.

– Hoćemo da čujemo naše institucije, umetnike, već od ponedeljka imamo intenzivne sastanke i sa gradom i sa kriznim štabom, hoćemo zajednički da nađemo neke mere a sigurno će da nađe načina da živi bar u nekoj meri, već u septembru – rekla je podsekretarka za kulturu Gordana Goncić.

Digitalne izložbe Narodnog muzeja u Beogradu beleže veliku zainteresovanost publike. Uz poštovanje svih neophodnih mera, vrata muzeja ponovo su otvorena. “Nema mnogo publike u Narodnom muzeju u ovom mahu ali to i jeste možda jedna posebna inspiracija kada se kaže došao sam u Narodni muzej u mogu u miru i potpuno bezbedno da učestvujem u umetničkim delima”, izjavila je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU PREDLOŽIO MERE ZA RAD POZORIŠTA U BEOGRADU… ŠTA MISLITE, DA LI ĆE TO FUNKCIONISATI OVAKO?

Vanredna situacija navela nas je na potpuno prilagođavanje. U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu između ostalih sproveden je novi projekat pod nazivom “Prepusti se”.

– Napravili smo zapravo sobu za meditaciju, svako može sam da uđe u tu sobu, da se prepusti umetnosti, ne samo likovnom delu nego i zvucima i mirisima i da se na trenutak isključi iz ovog ludila u kome živimo uz umetnost – navela je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica ove galerije.

Korona virus je promenio umetnost i menjaće je, čini se, i nakon što nas napusti. Doveo je novu publiku, promenio način na koji joj pristupamo i kako u njoj uživamo. Jedno je sigurno, umetnici su željni aplauza, a publika nestrpljiva da uživa u njihovom stvaralaštvu.

HL/Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime