Home»Knjige»Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju… Festival Krokodil od 28. do 30. avgusta ispred Muzeja Jugoslavije

Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju… Festival Krokodil od 28. do 30. avgusta ispred Muzeja Jugoslavije

5
Shares
Pinterest Google+

Dvanaesto izdanje književnog festivala KROKODIL održaće se od 28. do 30. avgusta ispred Muzeja Jugoslavije pod simboličnim nazivom Remake/ Remodel.

– S obzirom da već neko vreme, zbog pandemije virusa Covid-19, živimo u ambijentu takozvane “nove normalnosti” i svetu koji evidentno više nikada neće biti isti, veoma brzo nam je postalo jasno da su nam za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju. Zbog ovoga smo odlučili da preuzmemo naslov čuvene pesme Roxy Music iz 1972. godine – “Remake Remodel” ali i da ga osavremenimo te da mu damo potpuno novo, drugačije značenje – stoji u saopštenju organizatora.

Na ovogodišnjem izdanju festivala biće predstavljena vrhunska selekcija od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih spisateljica, jer na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene.

Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja festivala, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, online uključenja i video-projekcije.

Prve večeri, u petak, 28. avgusta od 20:00 časova, prisutnima će se predstaviti autorke iz Srbije i regiona:  Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković.

Putem video linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Druge večeri festivala, u subotu, 29. avgusta od 20:00 časova publika će moći da se upozna Magdalenu Blažević, Rumenu Bužarovsku, Jasnu Dimitrijević, Senku Marić, Mašu Seničić i Tanju Stupar Trifunović. Putem video linka uključiće se Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

Program festivala Krokodil će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine koje će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11:00 časova u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.

U subotu 29. avgusta od 11:00 časova sati debatni program otvoriće razgovor “Egzil u drugi jezik” posle koga sledi debata “Osvajanje slobode” u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti kao i njihovom mogućem sinergijskom efektu.

U nedelju 30. avgusta u 11:00 časova održaće se debata pod nazivom “Anti/Fašizam” na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija.

Posle ove sledi debata “Solidarnost” posvećena nedavnoj eksploziji koja je potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom.

Četvrtu godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine biće prikupljana sredstva za pomoć onima koji su, posle razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova.

Photo: Promo
Photo: Promo

Važne informacije:
– U skladu s epidemiološkom situacijom, broj posetilaca biće ograničen. Prijavljivanje se vrši slanjem ličnih podataka na mail – [email protected]
– Prilikom dolaska na festival neophodno je nošenje zaštitne maske.
– Celokupan program festivala KROKODIL biće prenošen i uživo na YouTube kanalu i Facebook stranici @KrokodilEngagingWords kao i na web stranici www.krokodil.rs.
– Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, program ovogodišnjeg festivala je besplatan.

Previous post

Headliner ekskluzivno na probi Eyesburna u studiju Fest... Kojot: Ovo stanje je u meni probudilo revolt i inat, napisao sam 15 novih pesama...

Next post

Ostavio gitaru da bi se bavio letećim tanjirima... Sada je Tom Delong jedan od najvećih stručnjaka za vanzemaljce

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *