Home»Film»Pet dokumentaraca koji možda neće promeniti vaš pogled na svet… ali ćete ih dugo pamtiti

Pet dokumentaraca koji možda neće promeniti vaš pogled na svet… ali ćete ih dugo pamtiti

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Dokumentarni filmovi nas edukuju, osveštavaju i potencijalno nas podstiču na pozitivne promene u životu (posebno ako su potkrepljeni naučnim činjenicama).

Portal Dnevnibuzz, odabrao je pet takvih filmova koji će vas podstaći da razmislite o odnosu prema prirodi, životinjama i koji će vam pokazati kako svet zaista funkcioniše.

Honeyland

Film Honeyland sniman je tri godine i bavi se odnosom savremenog čoveka prema prirodnim resursima – beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje ekologije u slepoj trci za maksimalno povećanje profita. Film je bio nominovan za dva Oskara.

Cowspiracy: The sustainability secret

Kontroverzni dokumentarac koji je dostupan na Netflixu proučava uzgoj životinja za konzumaciju, a pokazuje i priču iza kulisa poznatih organizacija.
Film će nas naterati da preispitamo sopstveni stav o uzgoju životinja, ali i na manijakalno pretraživanje interneta o temama poput globalnog uništavanja šuma.

Blackfish

Potresni dokumentarni film koji prati Tilikum, orku koja živi u zabavnom parku SeaWorld, a pored toga bavi se svim kontroverzama koje se tiču života orki u zatočeništvu.
Film je objavljen 2013. godine, a nominovan je i za BAFTA nagradu kao najbolji dokumentarac.

The dark side of chocolate

Ovaj dokumentarni film prati plantaže kakaa gde često rade deca u od 7 do 15 godina. Uz obećanje plaćenog rada i boljih uslova za život, ta deca krenu na put neizvesnosti, ali puni nade, sve kako bi se na kraju našli sami i bez osnovnih uslova za život.

The Imposter

Film prati mladića iz Španije koji tvrdi da je 16-godišnji sin jedne porodice iz Teksasa čije je dete nestalo pre tri godine. Neverovatno teške životne okolnosti, ranjivost i snaga nateratće vas da promislite o tome koliko vam je u životu zaista teško.

Izvor: dnevnibuzz.ba

Previous post

Novi Mental Groove Rock novosadskog benda Terrible First Impression... Stigao "Laughs of the Dead"

Next post

Ovo nam je trebalo da čujemo... Epidemiolog Tiodorović: Pustimo da rade bioskopi, pozorišta, da se održavaju festivali... kultura može da pomogne da izdržimo koronu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *