Home»Kultura»Ovo nam je trebalo da čujemo… Epidemiolog Tiodorović: Pustimo da rade bioskopi, pozorišta, da se održavaju festivali… kultura može da pomogne da izdržimo koronu

Ovo nam je trebalo da čujemo… Epidemiolog Tiodorović: Pustimo da rade bioskopi, pozorišta, da se održavaju festivali… kultura može da pomogne da izdržimo koronu

4
Shares
Pinterest Google+
Coronavirus/Photo: Pixabay
Coronavirus/Photo: Pixabay

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da razume građane čija je izdržljivost na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri meseca, dok ova sa virusom korona ulazi u šesti mesec.

Zato treba razmišljati na koji način pomoći stanovništvu da to izdrži, kaže Tiodorović za Južne vesti, jer, kako navodi, moramo da budemo svesni da će virus još dugo biti tu.

Njegov predlog je da u tome pomogne kultura.

Bioskop/ Photo: pixabay.com
Bioskop/ Photo: pixabay.com

Iako su po nalogu Štaba za vanredne situacije odložene sve avgustovske manifestacije u Nišu, Tiodorović kaže da se zalaže za to da se, uz poštovanje svih mera, održe Nišvil i Filmski susreti.

Smatra da je građanima to potrebno da bi izdržali epidemiju korone koja ulazi u šesti mesec, ali da to mora da razmatra i Krizni štab Vlade.

Branislav Tiodorović/ Photo: youtube.com printscreen
Branislav Tiodorović/ Photo: youtube.com printscreen

U Nišu je poslednjih desetak dana povoljnija epidemiološka situacija, ali su epidemiolozi upozorili da baš zato građani treba da nastave da poštuju sve mere.

– Ja se zato zalažem da procenimo, to se mora uraditi na Kriznom štabu Vlade, da uz poštovanje svih mera, pustimo da rade pozorišta, bioskopi, da neke manifestacije, kao što su naš Nišvil, Filmski susreti, da se održe tako što ćemo broj gledalaca, učesnika, korisnika tih manifestacija prilagoditi onim uputstvima koje već imamo, poštovanje distance, držanje maske. Ljudima je to potrebno, oni su željni da mogu da budu u kulturi, da se duhovno oporave da bi mogli i fizički da podignemo nivo izdržljivosti – objašnjava doktor Tiodorović.

Nišville/Photo: Arhiva Nisville jazz festivala
Nišville/Photo: Arhiva Nisville jazz festivala

Podsećamo, iako su iz Nišvila tražili od nadležnih da se uz poštovanje svih preventivnih mera i sa smanjenim brojem posetilaca održi džez festival u avgustu, zvanična odluka je da deo programa bude onlajn, a da se, ako epidemiološka situacija bude bolja, većina programa izvede uživo u septembru.

Da li će Vlada dozvoliti Nišvil i Filmske susrete ove godine, kao što je predložio Tiodorović, znaće se narednih dana.

On kaže da stanovništvu treba snaga i energija da izdrže ovaj prelomni trenutak epidemije, jer ako do kraja meseca budu poštovali preporuke i brinuli o sebi i drugima, već od septembra biće mirnija situacija.

Izvor: tanjug.rs

Previous post

Pet dokumentaraca koji možda neće promeniti vaš pogled na svet... ali ćete ih dugo pamtiti

Next post

"Tri palme za dve bitange i ribicu", "Božiji grad", "Grdana" i "Aladin" ove nedelje u Drive in bioskopu na Adi

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *