Home»Film»Otvoren konkurs za prijave na 11. MikroFAF… Moto ovogodišnjeg festivala je – Can You Breathe?

Otvoren konkurs za prijave na 11. MikroFAF… Moto ovogodišnjeg festivala je – Can You Breathe?

4
Shares
Pinterest Google+

Jedanaesto izdanje međunarodnog festivala uradi-sam i nezavisnog kratkog filma u planu je da se održi u novembru u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu, a do 5. oktobra otvoren je konkurs za prijavu filmova.

Moto ovogodišnjeg MikroFAF je – Can You Breathe?, kojim, kako organizatori objašnjavaju, žele da skrenu pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu.

– Ovakve promene, nezapamćene za mnoge generacije, onemogućavaju slobodno kretanje, rad, izražavanje, opstanak umetnosti, uobičajeni socijalni život, disanje. Zato ćemo posebnu takmičarsku kategoriju posvetiti filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija – poručili su organizatori.

Oni ocenjuju da čovečanstvo globalno ovu godinu provodi poput ribe na suvom, ali da ishodi svega ovoga mogu podstaći i na pozitivne akcije, u smislu jačanja solidarnosti, udruživanja oko rešavanja problema zajednice, pobune protiv diskriminacije i zloupotreba moći.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Svi zainteresovani za konkurs mogu se prijaviti u kategorijama – Kratki uradi-sam film, odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije, zatim Nezavisni kratki film kojim podrazumeva filmove koji ne odgovaraju “uradi-sam” kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Fokus ove kategorije je na filmovima koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine.

Jedna od kategorija je i Juniorski film, namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

Rok za dostavljanje filmova je 5. oktobar, a prihvatljivo trajanje filma je do 15 minuta.

Prijava se vrši putem FilmFreeway platforme, a autori iz ex-Yu zemalja mogu poslati svoje radove i elektronskim putem, podizanjem filma na neki od sajtova za deljenje velikih fajlova i slanjem podataka na e-mail festivala [email protected]

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

Oni su prvi put čuli hit Fila Kolinsa "In the Air Tonight"... i njihova reakcija je - neprocenjiva

Next post

Čutura: Zabrinut sam da naša kompletna delatnost ne ode u istoriju, samostalci ne zarađuju od marta, pomoć je neophodna - odmah

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *