Mrtvački ples… Riblja čorba sprema novi album

0
313
Riblja čorba/Photo: Marina Pešić @officialribljacorba
Riblja čorba/Photo: Marina Pešić

Niz nesrećnih okolnosti, koji je kulminirao pandemijom virusa korona, doveo je do toga da prethodni album Riblje čorbe “Da tebe nije” ne bude, makar do sada, adekvatno koncertno promovisan, ali Bora Đorđević za Novosti kaže da se novo izdanje već uveliko sprema..

– Mi smo kao zapete puške –  kaže Bora iz Ljubljane, gde već godinama živi sa suprugom Dubravkom. – Poslednji put smo svirali 29. februara u Kranju, i onda nas je zadesila korona. Nismo stigli da ljudski promovišemo odličan album “Da tebe nije”, ali čim ovo zlo prođe, eto nas ponovo sa vama.

Roker otkriva da piše nove pesme, i da bi, u dogledno vreme, mogao čak i da se desi novi album. Sasvim sigurno – brže nego što su mnogi predviđali.

– Nešto sam mračniji nego obično, isključivo zbog prokletog virusa – konstatuje Bora.

Album, ako ga bude, veli Đorđević, treba da se zove “Dance macabre”. “Mrtvački ples” je čuvena srednjovekovna, ikonografska tema koja prikazuje niz različitih parova i leševa ili skeleta. U širem smislu, ovaj pojam obuhvata spektar likovnih, literarnih i muzičkih tema kasnog srednjeg veka.

– Ako se, u međuvremenu, korona-tragedija završi, taj album možda nećemo ni izdavati – napominje Bora. – Celom bendu ova neplanirana pauza teško pada, i svi se nadamo da ćemo uskoro na binu.

Na novom albumu bi trebalo da se nađu pesme “Parada” i “Naše sunce prerano je zašlo”, koje su pripremane još za prethodno izdanje, ali su izostavljene jer se nisu koncepcijski uklapale.

– Nikola Zorić je napisao muziku za “Naše sunce prerano je zašlo”, a Vicko i ja za “Paradu”, i te pesme su već snimljene – podseća Bora. – Uz to, Miša Aleksić je komponovao jednu klasičnu rokačinu, a tu je i jedna pesma za koju je Vidoja Božinović Džindžer napravio neverovatnu muziku. Ima još toga, i nekako mi nije važno da li će to da prođe ili ne. Znam da postoje ljudi koji će te pesme znati da cene – kaže Bora.

HL/Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime