Home»Muzika»Homeland»Čutura: Zabrinut sam da naša kompletna delatnost ne ode u istoriju, samostalci ne zarađuju od marta, pomoć je neophodna – odmah

Čutura: Zabrinut sam da naša kompletna delatnost ne ode u istoriju, samostalci ne zarađuju od marta, pomoć je neophodna – odmah

11
Shares
Pinterest Google+
Nikola Čuturilo Čutura/Photo: YouTube printscreen
Nikola Čuturilo Čutura/Photo: YouTube printscreen

Član Upravnog odbora Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ), rok muzičar Nikola Čuturilo ističe da su zbog epidemije virusa korona pogođene sve grane muzičke industrije dok kao najugroženiju izdvaja sferu izvođačke delatnosti.

– Zabrinut sam da naša kompletna delatnost ne ode u istoriju – rekao je Čuturilo za N1.

On navodi i tonce, zatim producente, one koji se bave snabdevanjem, transportom, logistikom. . . kao neophodne elemente da bi se manifestacija poput koncerata ili festivala uopšte održala ali kaže da su, kao i u pozorištu, baletu, operi, najugroženiji izvođači…

– I to samostalci koji nisu u radnom odnosu. Oni od marta meseca nisu imali nikakve prihode – rekao je Čuturilo i dodao da je ključno da su se, u okviru udruženja, organizovali sa ciljem da pomognu ugrožene kolege.

OVO NAM JE TREBALO DA ČUJEMO… EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: PUSTIMO DA RADE BIOSKOPI, POZORIŠTA, DA SE ODRŽAVAJU FESTIVALI… KULTURA MOŽE DA POMOGNE DA IZDRŽIMO KORONU

Kaže da se trenutno kao jedina moguća alternativa nameće onlajn i lajvstrim izvođenje ali da se nada da to neće biti tako u budućnosti jer je, ističe, doživljaj u regularnom javnom nastupu nezamenljiv.

On objašnjava da je preko SOKOJ-a u aprilu podeljena prva jednokratna pomoć.

– Na skali su oni koji osim muzike ne ostvaruju nikakav drugi prihod i oni koji su na najnižim primanjima. Ključna pomoć je pomoć odmah. Očekujemo drugu pomoć za nedelju ili dve u toku ovog meseca – naveo je Čuturilo.

OSNOVAN FOND SOLIDARNOSTI ZA POMOĆ KULTURNIM RADNICIMA I UMETNICIMA TOKOM KORONA KRIZE

Rekao je kako je od države zatražena minimalna pomoć za slobodne umetnike i da su je dobili 47. dana od dana kada je donešena odluka o pomoći.

To je sve samo ne hitna pomoć, smatra on i dodaje da će različita strukovna udruženja u narednim danima izaći sa zajedničkim saopštenjem.

– Bez naše inicijative koja je esencijalna nema ništa. Negde sam zadovoljan da imamo pameti da se čujemo i organizujemo – zaključio je Čuturilo.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Otvoren konkurs za prijave na 11. MikroFAF... Moto ovogodišnjeg festivala je - Can You Breathe?

Next post

Poslednji dani Robina Vilijamsa u novom dokumentarnom filmu o legendarnom glumcu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *