Home»TV»Preporuka»Rešavanje misterije stare 100 godina… Dokumentarni specijal “Izgubljeni na Everestu” premijerno na kanalu National Geographic

Rešavanje misterije stare 100 godina… Dokumentarni specijal “Izgubljeni na Everestu” premijerno na kanalu National Geographic

4
Shares
Pinterest Google+
Renan Ozturk remains on the mountain after the rest of the team descends, following the hectic search for Sandy Irvine's remains. (National Geographic/Renan Ozturk)
Renan Ozturk remains on the mountain after the rest of the team descends, following the hectic search for Sandy Irvine’s remains. (National Geographic)

Dokumentarac “Izgubljeni na Everestu”, koji će premijerno biti prikazan 6. avgusta u 21.00, uz poznatog alpinistu Marka Sinotu i fotografa National Geographica Renana Ozturka, pokušaće da reši jednu od najstarijih misterija alpinizma.

Nastavljajući bogato nasleđe istraživanja na Everestu, uz pomoć nagrađivanih istraživača, naučnika, fotografa i snimatelja, National Geographic se ponovo penje na vrh u četvrtak, 6. avgusta od 21.00, kako bi kroz originalan specijal “Izgubljeni na Everestu” bili prikazani najsavremeniji alpinizam i vrhunska kinematografija.

National Geographic ima dugu istoriju istraživanja i pripovedanja neverovantih priča o Mont Everestu. Od 1933, kada je časopis objavio priču o prvom preletanju planine, do donacije društva ovom regionu 1948. i prvog televizijskog prenosa ekspedicije 1965, granica u istraživanju ove planine ostala je nedostižna.

“Izgubljeni na Everestu” istražuje jednu od najvećih misterija: šta se dogodilo istraživačima Endruu Sendiju Irvinu i Džordžu Liju Meloriju, koji su nestali 8. juna 1924. tokom prve ekspedicije na Everest? Tragovi za rešavanje ove misterije leže zaleđeni negde na vrhu najviše planine na svetu.

Dugometražni specijal emitovaće se bez reklama i vodiće ga novinar, alpinista i avanturista Mark Sinot sa fotografom i alpinistom National Geographica Renanom Ozturkom. Pridružuje im se svetski poznata ekipa profesionalnih alpinista, koji zajedno imaju više od 100 godina iskustva penjanja na Mont Everest. Zajedno kreću u potragu za telom alpinističkog pionira Irvina kako bi utvrdili ko je uspešno osvojio najvišu planinu na svetu. Ovaj poduhvat mogao bi da prekroji čitavu prošlost alpinizma. Glavni cilj ekspedicije bio je da se pronađe Irvinovo telo, dok je Melorijevo telo pronađeno 1999.

Članovi ekspedicije borili su se za goli život i suočavali se sa opasnim preprekama kao što su:
Ekstremni vremenski uslovi: Članovi ekspedicije suočili su se sa uraganskim vetrovima brzine do 150 km/h. Vetar je kidao šatore i alpiniste rušio sa nogu samo par centimetara od ivice provalije.
Velika gužva na stazi: Zbog jakih vetrova i ledeno niskih temperatura, penjanje je bilo dozvoljeno samo u kratkom roku. Zbog toga je ruta bila prenatrpana sa čak 250 alpinista, što je dovelo do jedne od najsmrtonosnijih sezona dosad.
Opasnost od visina: Ekstremna hladnoća pomešana sa velikom visinom izazvala je skoro smrtonosne komplikacije dvojici članova ekspedicije. Kamerman je dobio krvne ugruške u plućima, dok je drugi alpinista doživeo manji infarkt, i obojica su morali da napuste planinu i potraže hitnu medicinsku pomoć.

Advanced Base Camp, where more than 200 people sprawl across a quarter mile of glacial moraine. The summit is the rightmost peak, barely visible beyond the snowy saddle of the North Col (at right). (National Geographic/Renan Ozturk)
Advanced Base Camp, where more than 200 people sprawl across a quarter mile of glacial moraine. The summit is the rightmost peak, barely visible beyond the snowy saddle of the North Col (at right). (National Geographic/Renan Ozturk)

“Izgubljeni na Everestu” prikazuje dosad neemitovane fotografije snimljene dronovima i donosi nova saznanja vrhunskog istoričara Toma Holzela o Everestu. On upotrebljava savremene kompjuterske programe kako bi razotkrio važne detalje na fotografijama sa planine. Kao učesnik ekspedicije, Ozturk je snimio neverovatnu fotografiju Mont Everesta u čak 360 stepeni. Ta fotografija je dospela u časopis “National Geographic” 2019. godine i možete je pogledati OVDE.

Izvršni producenti specijala “Izgubljeni na Everestu” su Tejlor Ris za National Geographic i Renan Ozturk, koji je i reditelj, dok je Dru Puli producent. Izvršni producenti za National Geographic su Bengt Anderson i Alan Ers, koji je viši potpredsednik produkcije i razvoja.

Previous post

Spotom za "Who Do You Think You're Talking To?" Dawes najavili sedmi album

Next post

Di Luna Blues Band feat Nataša Guberinić & Dr Ćalina 7. avgusta u klubu Bluz I Pivo

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *