Home»Muzika»Snimi album, pa onda pričaj… u suprotnom – od**bi! Muzičari baš besni na gazdu Spotifyja

Snimi album, pa onda pričaj… u suprotnom – od**bi! Muzičari baš besni na gazdu Spotifyja

4
Shares
Pinterest Google+
Daniel Ek/Photo: YouTube printscreen
Daniel Ek/Photo: YouTube printscreen

Muziičari širom sveta odgovorili su oštrim rečima nakon što je izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek predložio da umetnici moraju brže da stvaraju nove materijale kako bi bili finnsijski uspešniji.

U intervjuu za Music Ally, Ek je insinuirao da tradicionalni model puštanja muzike – kada bi trebalo da prođe najmanje godina između albuma – više nije održiv u eri streaminga.

– Ne možete snimati jednom u tri do četiri godine i misliti da će to biti dovoljno – rekao je on.

Brojni ugledni umetnici uzvratili su posle Ekovih komentaria, kritikujući izvršnog direktora Spotifyja da ne razume trud koji se ulaže u stvaranje muzike.

– Dok vi (slušalac) uživate u Spotifyju, to je deo onoga što ubija glavni tok prihoda za umetnike/kreativce – napomenuo je frontmen Twisted Sister Di Snajder. – Broj umetnika dovoljno bogatih da izdrži ovaj gubitak je oko .0001%. Rešenje Daniela Eka je za nas da pišemo i snimamo više o svom trošku?! Je*i ga!

 

– Kad ovaj momak objavi album, ja ću ga slušati kako mi govori o svojim albumima – izjavio je Sebastijan Bah, aludirajući na činjenicu da Ek nema nikakvo muzičko obrazovanje.

Nedugo po objavljivanju intervjua, na Ekove izjave na Twitteru je reagovao Majk Mils (R.E.M), koji je napisao: “Muzika=proizvod, i mora se redovno objavljivati, kaže milijarder Daniel Ek. Je*i se”.

 

Dejvid Krozbi sličnim je tonom nazvao Eka “odvratnim pohlepnim go*nom”.

Spotify, najkorištenija muzička platforma na svetu, potrošačima je omogućila pristup većem broju sadržaja nego ikad pre. Iako je streaming servis stvorio novu aveniju za umetnike kako bi mogli da neguju svoju bazu fanova, ona se neprestano nalazi na udaru zbog načina na koji kompenzuje muzičare. Procene govore da umetnici zarađuju otprilike 0,00437 USD po jednom slušanju pesme.

Ipak, Ek insistira na tome da su načini plaćanja njegove kompanije pošteni.

– Iz podataka je nedvosmisleno jasno da postoji sve više umetnika koji su sposobni da žive od prihoda od streaminga – izjavio je izvršni direktor, opisujući sugestije inače kao “narativnu grešku”. – Stvarno, osećam da su oni koji ne idu dobro u streamingu većinom ljudi koji žele da prave muziku onako kako se nekada pravila.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Previous post

Odložen i OK Fest... Novi termin festivala na Tjentištu - od 16. do 18. jula 2021.

Next post

Voji Brajoviću nagrada "Pavle Vuisić" za životno delo za 2020. godinu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *