Nešto je trulo… Google uklanja svu dansku muziku s YouTubea

0
119
Oglasi
YouTube crash/printscreen
YouTube crash/printscreen

Reč je o nesvakidašnjem potezu medijskog giganta. Sva muzika koju su stvorili danski umetnici privremeno je bila uklonjena s YouTubea, u trenutku dok su nordijska društva za autorska prava sedela zajedno za stolom da pregovaraju o svojim autorskim honorarima kako bi napravili jedan sveobuhvatan skandinavski sporazum s platformom, uz jasno poruku da bi zabrana mogla biti trajna.

Googleov veliki potez dolazi nakon što je tehnološki gigant otkrio planove da se nordijske zemlje dogovore o smanjenju plaćanja za 70%, što će norveške, finske i danske agencije teško progutati. Ovaj potez jasno pokazuje da Google pokazuje svoje mišiće kako bi osigurao željeni posao.

GOOGLE VS FACEBOOK RAT JE UPRAVO UŠAO U NOVU FAZU… PRVI ĆE STRADATI YOUTUBE, OFICIJALNI SPOTOVI MUZIČKIH ZVEZDA SELE SE NA FEJS?

Gorm Arildsen, izvršni direktor danskog kolekcionarskog društva Koda vrlo je jasan u svom raspoloženju prema Googleu, tj. Youtubeu:

– Nije tajna da su naši članovi već dugi niz godina jako nezadovoljni visinom honorara isplaćenim za upotrebu njihove muzike na YouTubeu. I nije tajna da smo se u Kodi aktivno zalagali za ukidanje samovolje tehnoloških giganata kad je u pitanju pristup i mizerno plaćanje umetničkog autorskog sadržaja u skladu s novom direktivom EU o autorskim pravima. Činjenica da Google sada zahteva da se isplate zbog njih smanje u iznosu od gotovo 70% u vezi s privremenim produženjem ugovora, čini se prilično bizarnom.

Taj stav je u službenoj izjavi za medije potvrdila i direktorka Kode za medije Kare Struve, koja je rekla:

– Google je uvek dosad imao pristup “naš način ili nikako”, ali čak i za Google je ovo nizak udarac u želji da stvori enormnu frustraciju među našim članovima jer su uklonjeni s YouTubea, al i među velikim brojem Danaca koji koriste YouTube svaki dan. Možemo samo da pretpostavimo da se time YouTube nada da će uspeti da progura sporazum u kome oni sami diktiraju sve uslove.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime