Home»Knjige»CIA je ovu knjigu koristila kao tajno oružje… i još nekoliko činjenica koje niste znali o Orvelovoj “Životinjskoj farmi”

CIA je ovu knjigu koristila kao tajno oružje… i još nekoliko činjenica koje niste znali o Orvelovoj “Životinjskoj farmi”

5
Shares
Pinterest Google+
Animal Farm, cover
Animal Farm, cover

Godine 1945. legendarni engleski književnik i esejista Džorž Orvel objavio je svoj slavljeni roman “Životinjska farma”. To je svojevrsna satirična alegorija političkih prilika u Sovjetskom savezu u kojoj se životinje bune protiv farmera Džounsa, a nakon što se oslobode njegove vlasti, završavaju u komunističkoj diktaturi na čelu sa svinjama.

EVO KAKO SU MAJSTORI PERA POČINJALI SVOJE ROMANE… 10 NAJČUVENIJIH UVODNIH REČENICA SVETSKE KNJIŽEVNOSTI

Orvel je za “Životinjsku farmu” rekao da je to “prvi roman u kome sam potpuno svesno pokušao da spojim političku poruku i književnost u jedinstvenu celinu”. Roman je bio veoma uspešan kada je objavljen, a u međuvremenu je postao školska lektira u mnogim zemljama. “Životinjska farma” se nalazi na listi 100 najboljih romana na engleskom jeziku objavljenih od 1923. godine magazina Time.

ORVEL JE OPET U MODI: KNJIGA “1984” NAJPRODAVANIJA NA AMAZONU, ŠTA MISLITE ZAŠTO?

U narednim redovima ćemo vas upoznati sa nekim ne toliko poznatim činjenicama u vezi sa ovim klasičnim književnim delom.

Farma u romanu je inspirisana pravom farmom
Tokom ’30-ih i ’40-ih godina, Orvel je zajedno sa svojom prvom suprugom Ajlin živeo u kući u selu Velington. Istoričar Brajan Edvards je 1999. otkrio da je gazdinstvo u Orvelovom komšiluku, pod imenom Buri farma, poslužilo kao inspiracija za farmu gospodina Džounsa u romanu.

Najveća imena u izdavaštvu su odbila da objave “Životinjsku farmu”
Orvelov dotadašnji izdavač Viktor Golanc nije bio preterano zainteresovan za ovu knjigu jer je podržavao Staljina i Sovjetski savez, dok su drugi izdavači odbili da je izdaju iz patriotskih razloga, budući da su u to vreme Sovjetski savez i Velika Britanija i dalje bili saveznici u borbi protiv sila Osovine. Na kraju je knjigu objavila izdavačka kuća Secker & Warburg.

CIA je koristila “Životinjsku farmu” u propagandne svrhe
U jeku Hladnog rata, od 1952. do 1957, CIA je u okviru operacije “Aedinosaur“ slala balone sa kopijama “Životinjke farme” iz Zapadne Nemačke u zemlje iza gvozdene zavese, kao što su Poljska i Čehoslovačka. CIA je takođe finansirala animiranu verziju romana, koja je izašla 1954.

Čitanje “Životinjske farme” je u Sovjetskom savezu bilo zabranjeno do samog kraja Hladnog rata
Politički vođa Sovjetskog saveza od 1985. do 1991, Mihail Gorbačov, je za vreme svoje vladavine promovisao politiku postepenog vraćanja slobode građanima, pod nazivom “glasnost“. Tokom perioda ovih reformi, prvi put je objavljena “Životinjska farma” u Sovjetskom savezu, i to u četiri dela u Letonskom časopisu Rodnik 1988.

“Životinjska farma” ima nekoliko neoficijelnih nastavaka
Prvi od njih, pod nazivom “Snoubolova šansa” (2002), napisao je Džon Rid. To je priča o povratku Napoleonovog rivala Snoubola na životinjsku farmu, gde on ponovo uspeva da uspostavi kapitalistički sistem. S druge strane, u fokusu romana “Pacovi su u siru” (2007) Džona Zagrodskog je jež koji ima plan za poresku reformu.

HL/Izvor: Mental Floss/citymagazine.rs

Previous post

Poslednja prilika... Kiss objavili nove datume "End Of The Road" turneje po Evropi

Next post

Mobil Demo fest #2 - antivirus edition... Prijavite se i osvojite debi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *