Šta je Neuralink? Ilon Mask pravi čip koji će streamovati muziku direktno u ljudski mozak…

0
253
Oglasi
Ilon Mask/Photo: YouTube printscreen
Ilon Mask/Photo: YouTube printscreen

Misteriozni Neuralink startup počeo je s radom na interfejsu za ljudski mozak koji će omogućiti čipovanim osobama da streamuju muziku direktno u svoj mozak, tvrdi Ilon Mask, a prenosi Independent.

MAsk, poznat po SpaceX programu i Tesla električnim vozilima, polako otkriva nove informacije o svom novom startup programu pokrenutom prošlog meseca.

Odgovarajući na Twitteru informatičaru Ostinu Hauardu, Mask je potvrdio da će Neuralink tehnologija ljudima omogućiti da “slušaju muziku direktno s naših čipova”.

Takođe je rekao da bi Neuralink “mogao da pomogne u kontroli nivoa hormona i koristi ih u našu korist (poboljšane sposobnosti i rasuđivanje, olakšanje anksioznosti itd.”).

Od svog osnivanja 2016. godine, Neuralink je održao samo jednu veliku javnu prezentaciju o tome kako će tehnologija raditi.

 

Govoreći na eventu 2019. godine Mask je rekao da firma radi na uređaju “nalik na šivaće mašine” koji bi osigurao direktnu vezu između računara i čipa umetnutog u mozak.

Ta bi tehnologija prvo mogla da se koristi kako bi se pomoglo ljudima koji pate od moždanih bolesti poput Parkinsonove bolesti, ali krajnji je cilj Neuralinka da omogući ljudima da se takmiče s naprednom veštačkom inteligencijom, izjavio je tada. Rekao je i da će postupak implantacija čipa biti sličan Lasik laserskoj operaciji oka.

Jedan njegov deo uključuje neurohirurški robot koji ugrađuje fleksibilne “niti” u mozak spojene na mali računarski čip koji se može da se implantuje. Istraživački rad u kojem je detaljno opisan uređaj tvrdi da će jedan USB-C kabl u mozak doneti “protok podataka u punom opsegu”.

OSVAJA SVEMIR, PRAVI “TESLAMOBILE”, ZGRĆE MILIJERDE, A SAD JE JOŠ I KANTAUTOR… ILON MASK OBJAVIO SVOJU DRUGU PESMU

Neuralink ima 11 objavljenih konkursa za radna mesta navedena na svojoj web stranici, u kojima se traže inženjer mađinstva, softverski inženjer robotike i “histološki tehničar”. Tokom vikenda, Ilon Mask je uputio zahtev osobama koje imaju specifične i tražene stručnosti.

“Ako ste rešili teške probleme s telefonima/sličnim uređajima (otključavanje, obrada signala, induktivno punjenje, upravljanje napajanjem itd.), molimo razmislite o radu u Neuralinku”, napisao je u tvitu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime