Home»Muzika»Evo koliko streamova muzičari treba da dostignu da bi zaradili minimalac…

Evo koliko streamova muzičari treba da dostignu da bi zaradili minimalac…

5
Shares
Pinterest Google+
Muzika, streaming/Photo: Pexels
Muzika, streaming/Photo: Pexels

Nemogućnost muzičara da u uslovima karantina ostvaruju prihode živim nastupima postaje sve veći problem.

Sve je veća pažnja kako struke tako i publike okrenuta prema finansijskom kolaču koji se deli od streamovanja njihovih pesama preko velikih digitalnih servisa.

Tabela koju su sa prikupljenim podacima složili i objavili korisnik Twittera pod imenom @thetrichordist,  kao i Tom Grej, direktor servisa za naplatu tantijema PRS for Music, pokazala je kako su iznosi koje po pojedinom streamu zarade izvođač ili autor toliko mali da se čini kako bi im bilo isplativije da se bave nekim poslom na kojem bi zarađivali zakonom određen minimalac. Osim ako baš imaju milionske preglede.

Streaming, twitter
Streaming, twitter

Naime, britanski minimalac za starije od 25 godina iznosi 8,72 funte po satu, a da bi toliko zaradili od streamovanja muzičari bi trebalo da ostvare čak 970 streamova! I to važi samo za Amazon, koji daleko najviše daje. Prvi sledeći je Tidal koji minimalac isplati za 1.246 strimova, a da bi se taj iznos zaradio preko YouTubea potrebno je neverovatnih 7.267 streamovanja.

Treba dodati i da sve navedeno važi samo u retkim slučajevima kad umetnik poseduje 100 odsto prava na svoje radove, dok je uobičajenija ona raspodela i na izdavače i druge uključene u proces proizvodnje i distribucije.

HL/Izvor: bosonoga.com

Previous post

"Trojka" je taman za dobar punk... Bend Majkan objavio singl "Laku noć"

Next post

Gorillaz objavili singl "Pac-Man", posvećen legendarnoj video igrici

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *