Home»Kultura»Preminula čuvena srpska dirigentkinja Darinka Matić Marović

Preminula čuvena srpska dirigentkinja Darinka Matić Marović

4
Shares
Pinterest Google+
Darnika Matić Marović/Photo: YouTube printscreen
Darnika Matić Marović/Photo: YouTube printscreen

U Beogradu je u 83. godini preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović, potvrđeno je Tanjugu u umetničkim krugovima.

Darinka Matić Marović bila je srpska dirigentkinja, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti.

Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom. U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir.

U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju – nastavnički odsek s glavnim predmetom klavir, potom i odsek dirigovanja. Još kao studentkinja upisala se u KUD “Branko Krsmanović”. U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi “Luj Davičo”, pa joj je život tekao između čočeka i baleta.

Iz baletske škole prešla je u muzičku školu “Stanković”, gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku. Igrala je s “Krsmancem”, proputovala pola sveta.

Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa “Stankovićem”. Ona je prva žena dirigent (akademski horovi “Collegium musicum, od 1971. i”Obilić” od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)…

Najkraće rečeno: postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike.

Za 40 godina postojanja “Collegium musicuma” ona i njene devojke gostovale su u “Karnegi holu”, “Orkestar holu”, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu…

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Otkriven uzrok smrti mlade glumice... Utopila se spasavajući sina

Next post

Bubnjar Queena Rodžer Tejlor objavio animirani sppot za svoj novi solo singl "Isolation"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *