Home»Life Story»Mislite da je baš super biti Robert Plant?  Razmislite još jednom…

Mislite da je baš super biti Robert Plant?  Razmislite još jednom…

7
Shares
Pinterest Google+
Rober Plant/Photo: facebook@robertplant
Rober Plant/Photo: [email protected]

Iako je bio pevač jedne od najvećih rock grupa svih vremena – Led Zeppelin, koja je prodala više od 300 miliona primeraka svojih albuma (brojka koja i dalje raste), stekao značajno bogatstvo i veoma uspešnu karijeru, za Roberta Planta ne može se reći da je baš srećan čovek.

MORAO JE DA NAPUSTI RODNI DOM SA 17 GODINA

Rođen je u Stafordšajeru, a njegovi roditelji želeli su da Robert postane računovođa. Umesto toga, on je počeo da se bavi muzikom i napustio je školu, što je razočaralo i razljutilo njegove roditelje, pa je odlučio da ode.

BIO JE PRVA REZERVA ZA PEVAČA GRUPE LED ZEPPELIN

Džimi Pejdž, osnivač i gitarista grupe Led Zeppelin, poznat je i po izvanrednim menadžerskim i finansijskim sposobnostima. Njegov prvi izbor za pevača nove grupe bio je Teri Rid. Danas je to ime potpuno izbledelo, ali te 1969, kada su Aretu Frenklin pitali šta misli o britanskoj muzici, njen odgovor bio je: “Postoje samo tri važne stvari u Velikoj Britaniji:: The Beatles, The Rolling Stones i Teri Rid”

Teri Rid je tog leta imao zakazan niz koncerata pa je zamolio Pejdža da sačeka. Pejdž nije imao strpljenja. Teri Rid je onda preporučio mladog (24) i relativno nepoznatog Roberta Planta.

OSTAO JE NEPOTPISAN KAO KOAUTOR NA ALBUMU LED ZEPPELIN 1

Tek naknadno, Plant je uspeo sudski da dokaže da je on koautor bar jedne od pesama sa ovog albuma – “Babe, I’m Gonna Leave You”. Ipak, ovde nije reč o nezajažljivoj alavosti Džimija Pejdža, što je prva pomisao, donekle opravdano. Plant nije smeo da bude potpisan kao autor iz vrlo konkretnog razloga. U trenutku stupanja u Led Zeppelin, Robert Plant je imao višegodišnji ugovor kao solo umetnik sa etiketom CBS, dok je Led Zeppelin sve svoje albume osim poslednjeg objavio za Atlantic Records – da je objavio svoj autorski rad na drugoj etiketi, to bi mu donelo skupu sudsku parnicu koju bi sigurno izgubio.

PREŽIVEO JE TEŠKU SAOBRAĆAJKU I GUBITAK PAMĆENJA

Robert i njegova supruga Morin doživeli su 1970. težak sudar iz kojeg je pevač izašao sa frakturom lobanje i privremenom amnezijom. Prilikom nedavnog sudskog procesa koji je pokrenula fondacija Rendija Volfa, pevača grupe Spirit, u kom su Džimi Pejdž i Robert Plant optuženi da su ukrali harmonijsku progresiju za pesmu “Stairway to Heaven” iz pesme “Taurus” grupe Spirit, svedoci optužnice dokazivali su da se Plant družio sa jednom članom grupe Spirit, igrao bilijar sa njim i prisustvovao njihovom koncertu. Plant se branio otpusnom listom iz bolnice u kojoj piše da je imao dugotrajnu amneziju.

IMAO JE OPERACIJU GLASNIH ŽICA KOJOM SU MU JEDVA SPASLI GLAS

Mnogi pevači koji nisu učili tehniku pevanja oštete trajno svoje glasne žice od naprezanja, a neki sasvim izgube sposobnost pevanja. Robert Plant imao je operaciju uklanjanja čvorova sa glasnih žica 1973. godine, u jeku najveće slave benda Led Zeppelin. Iako se taj podatak skrivao od javnosti, obožavaoci su primetili promenu kako u boji glasa, tako i u daleko manjem vokalnom avanturizmu Roberta Planta.

  1. JE PREŽIVEO DRUGU TEŠKU SAOBRAĆAJNU NESREĆU U KOJOJ SU TEŠKO POVREĐENA I NJEGOVA DECA

Tokom odmora na ostrvu Rodos za volanom iznajmljenog vozila je bila supruga Morin, dok je Robert bio na zadnjem sedištu sa sinom i ćerkom. Auto je sleteo s puta, Morin je ponovo doživela frakturu lobanje, sin Karak, ćerkica Karmen i sam Robert imali su višestruke lomove na kostima nogu. Svi su preživeli, ali je Robert bio vezan za invalidska kolica i depresivan mesecima. Otkazana je svetska turneja benda, a album Presence (1976) otpevao je iz invalidskih kolica, što se može donekle naslutiti po mračnijoj atmosferi tekstova i njegovog pevanja.

RobertPloto: Facebook @robertplantant/ Ph
RobertPloto: Facebook @robertplantant/ Ph

IZGUBIO JE PETOGODIŠNJEG SINA

Tokom svetske turneje 1977, Robert je saznao da je njegov petogodišnji sin Karak oboleo od virusne infekcije stomaka. Ubrzo nakon toga, još pre nego što je uspeo da organizuje put kući, javili su mu da je dečak umro. Plant sebi nikada nije oprostio to što nije bio sa svojim detetom u najtežim trenucima. On je tokom cele karijere Led Zeppelin pokušavao da provede što više vremena sa svojom decom, ali to nije bilo naročito mnogo, s obzirom na to da je tada najpopularniji bend na svetu gotovo nepretano bio na turnejama. Iako su nešto kasnije Morin i Robert dobili drugog sina, Logana, koji se rodio 1979, njihov brak se nikada nije oporavio od gubitka deteta, i razišli su se 1984. Nakon toga Robert se više nije ženio. Nakon smrti sina, pomišljao je da sasvim napusti bavljenje muzikom i jedva su ga nagovorili da nastavi karijeru.

IZGUBIO JE I NAJBOLJEG PRIJATELJA

Džon Bonam bio je Plantov najbolji drugar daleko pre dolaska u Led Zeppelin. Njih dvojica svirali su u dve grupe zajedno od 1965, od kojih je važnija Band of Joy, koju je Plant obnovio 2010. Plant je doveo Bonama u Led Zeppelin. Plant je i u nedavnom intervjuu izjavio da mu Džon Bonam nedostaje svakog dana, kao dragi prijatelj.

Možda stvarno i nije toliko super biti Robert Plant…

HL/Izvor: espreso.rs

Previous post

U stara dobra vremena, pre godinu dana... Ovako je zvučala "Highway to Hell" kad je svira 1.000 muzičara

Next post

Kultni film "Ko to tamo peva" na festivalu Kan Klasik 2020.

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *