“Pseći život,” “Žena iz Pariza,” “Zlatna groznica,“ “Svetlosti pozornice“… Filmovi Čarlija Čaplina besplatno na online “sceni” bioskopa MOJ OFF

0
94
Čarli Čaplin/ Photo: Promo (MCF)
Čarli Čaplin/ Photo: Promo (MCF)

Njegovo ime svi znaju, a njegov humor mnogi obožavaju. Ciklus filmskih remek-dela čuvene “skitnica“ sa ekrana – Čarlija Čaplina, naći će se besplatno od subote, 18. jula na repertoaru Online bioskopa MOJ OFF. 

Na letnjoj online “sceni” biće prikazana Čarlijeva autorska ostvarenja kao što su: “Pseći život”, “Žena iz Pariza”, “Moderna vremena”,  “Zlatna groznica“ (koji je 1925. dvostruko nominovan za nagradu Oskar) kao i “Svetlosti pozornice“ (koji je osvojio Oskara za najbolju muziku).

Na repertoaru će se naći i njegov čuveni film iz 1940. godine “Veliki diktator“, koji je ujedno i prvi Čaplinov ton film, za koji je imao pet nominacija za Oskara.

Čarli Čaplin rođen je 1889. godine i izrazito siromaštvo obeležilo je njegovo detinjstvo u Londonu.

Prvi glumački posao dobio je sa četrnaest godina, a 1910. sa trupom Freda Karna otplovio je na trogodišnju turneju u Sjedinjene Američke Države, gde je vrlo brzo “nabacio“ prepoznatljiv kostim – široke, vrećaste pantalone, uzak sako, velike cipele, blago nakrivljeni polucilindar.

Njegova planetarna popularnost bila je zagarantovana, a jedna od kritika iz 1915. istakla je da je Čaplin rođen za humor isto onoliko koliko i Tolstoj za literaturu.

Kao dopuna repertoaru MOJ OFF bioskopa, od subote (18. jula) naći će se i dva evropska filma, italijanski “Čarobne noći” i francuski “U ratu”.

Satirična komedija italijanskog reditelja Paola Vircija “Čarobne noći”, čije je prvo prikazivanje kod nas bilo na prošlogodišnjem FEST-u, prati priču o troje mladih, ambicioznih scenarista osumnjičenih za iznenadnu smrt čuvenog filmskog producenta čije je telo pronađeno u reci Tibar.

Čarobne noći/ Photo: Promo (MCF)
Čarobne noći/ Photo: Promo (MCF)

Radnja film smeštena je s početka 90-ih godina prošlog veka kada se u Italiji održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu i kada je fudbalsku groznicu pratio usklik navijača i himna poznata kao “Čarobne noći”.

Film opisuje i period kada italijanska kinematografija doživljava poslednje iskre zlatnog doba, osvrćući se na slavne dane rimske filmske industrije koja u jednom trenutku biva iscrpljena.

U ratu/ Phozto: Promo (MCF)
U ratu/ Phozto: Promo (MCF)

Francuski film “U ratu” reditelja Stefana Brizea koji je 2018. nominovan za najbolje ostvarenje na Filmskom festivalu u Kanu, a nosilac je i FIPRESCI nagrade za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću, prati priču o sukobu dve različite strane jedne industrije – radnika i poslodavca.

Reditelj Brize ponovo je poverio glavnu ulogu nagrađivanom francuskom glumcu Vensanu Lendonu posle veoma uspešne zajedničke saradnje na filmu “Mera ljudskosti”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime