Home»Film»“Pseći život,” “Žena iz Pariza,” “Zlatna groznica,“ “Svetlosti pozornice“… Filmovi Čarlija Čaplina besplatno na online “sceni” bioskopa MOJ OFF

“Pseći život,” “Žena iz Pariza,” “Zlatna groznica,“ “Svetlosti pozornice“… Filmovi Čarlija Čaplina besplatno na online “sceni” bioskopa MOJ OFF

4
Shares
Pinterest Google+
Čarli Čaplin/ Photo: Promo (MCF)
Čarli Čaplin/ Photo: Promo (MCF)

Njegovo ime svi znaju, a njegov humor mnogi obožavaju. Ciklus filmskih remek-dela čuvene “skitnica“ sa ekrana – Čarlija Čaplina, naći će se besplatno od subote, 18. jula na repertoaru Online bioskopa MOJ OFF. 

Na letnjoj online “sceni” biće prikazana Čarlijeva autorska ostvarenja kao što su: “Pseći život”, “Žena iz Pariza”, “Moderna vremena”,  “Zlatna groznica“ (koji je 1925. dvostruko nominovan za nagradu Oskar) kao i “Svetlosti pozornice“ (koji je osvojio Oskara za najbolju muziku).

Na repertoaru će se naći i njegov čuveni film iz 1940. godine “Veliki diktator“, koji je ujedno i prvi Čaplinov ton film, za koji je imao pet nominacija za Oskara.

Čarli Čaplin rođen je 1889. godine i izrazito siromaštvo obeležilo je njegovo detinjstvo u Londonu.

Prvi glumački posao dobio je sa četrnaest godina, a 1910. sa trupom Freda Karna otplovio je na trogodišnju turneju u Sjedinjene Američke Države, gde je vrlo brzo “nabacio“ prepoznatljiv kostim – široke, vrećaste pantalone, uzak sako, velike cipele, blago nakrivljeni polucilindar.

Njegova planetarna popularnost bila je zagarantovana, a jedna od kritika iz 1915. istakla je da je Čaplin rođen za humor isto onoliko koliko i Tolstoj za literaturu.

Kao dopuna repertoaru MOJ OFF bioskopa, od subote (18. jula) naći će se i dva evropska filma, italijanski “Čarobne noći” i francuski “U ratu”.

Satirična komedija italijanskog reditelja Paola Vircija “Čarobne noći”, čije je prvo prikazivanje kod nas bilo na prošlogodišnjem FEST-u, prati priču o troje mladih, ambicioznih scenarista osumnjičenih za iznenadnu smrt čuvenog filmskog producenta čije je telo pronađeno u reci Tibar.

Čarobne noći/ Photo: Promo (MCF)
Čarobne noći/ Photo: Promo (MCF)

Radnja film smeštena je s početka 90-ih godina prošlog veka kada se u Italiji održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu i kada je fudbalsku groznicu pratio usklik navijača i himna poznata kao “Čarobne noći”.

Film opisuje i period kada italijanska kinematografija doživljava poslednje iskre zlatnog doba, osvrćući se na slavne dane rimske filmske industrije koja u jednom trenutku biva iscrpljena.

U ratu/ Phozto: Promo (MCF)
U ratu/ Phozto: Promo (MCF)

Francuski film “U ratu” reditelja Stefana Brizea koji je 2018. nominovan za najbolje ostvarenje na Filmskom festivalu u Kanu, a nosilac je i FIPRESCI nagrade za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću, prati priču o sukobu dve različite strane jedne industrije – radnika i poslodavca.

Reditelj Brize ponovo je poverio glavnu ulogu nagrađivanom francuskom glumcu Vensanu Lendonu posle veoma uspešne zajedničke saradnje na filmu “Mera ljudskosti”.

Previous post

Flamenko je muzika "stvorena" za gitaru... a evo kako zvuči kad je mlada srpska muzičarka svira na harfi

Next post

Ukinuta kultna radio emisija "Ekstremna zona"... iznenada i bez objašnjenja

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *