Flamenko je muzika “stvorena” za gitaru… a evo kako zvuči kad je mlada srpska muzičarka svira na harfi

0
174
Oglasi
Ojdana Radović i Loreta Hadži-Paunković/ Photo: Željko Kovačević
Ojdana Radović i Loreta Hadži-Paunković/ Photo: Željko Kovačević

Kompoziciju “Barokni flamenko“, koja je tipična za gitarsko izvođenje, odsvirala je na harfi Loreta Hadži-Paunković (13) uz podršku profesorke Željke Milošević.

Pomenuta kompozicija dobila je i prateći spot koji je snimljen u prostorijama Fondacije “Saša Marčeta”, a uradio ga je Željko Kovačević. U spotu se pored mlade harfistkinje pojavljuje i plesačica i flamenko umetnica Ojdana Radović.

Flamenko je nastao na prostoru Andaluzije kao izraz želje za slobodom i ostvarenjem individualnosti. On je i ples, i pevanje, i gitara, i pucketanje prstima, pljeskanje i uzvikivanje.

Moderni flamenko satkan je od različitih formi i izraza, a za umetnika najveći izazov je nekopiranje tuđeg stila i nepretvaranje, već predstavljanje onoga što artist zaista jeste. Time se umetniku otvara pregršt mogućnosti za eksperimentisanje, kako s plesnim pokretima, tako i sa instrumentima.

U spotu za “Barokni flamenko” upravo u toj ulozi sjajno se snašla Ojdana Radović, plesačica, koreograf i instruktor, dok je inicijativu za snimanje sprovela “Harpomania“, koncept nastao u okviru udruženja “Art mreža“ 2008. godine.

Ojdana Radović i Loreta Hadži-Paunković/ Photo: Željko Kovačević
Ojdana Radović i Loreta Hadži-Paunković/ Photo: Željko Kovačević

Idejni tvorac ovog koncepta je profesorka harfe Željka Milošević, mlada umetnica poznata javnosti kroz jedinstvene projekte koje sprovodi i saradnje sa poznatim izvođačima, a sa električnom harfom često je viđena i zapažena kao članica grupe Playade.

Željka sa svojim učenicima harfe nekoliko puta godišnje pripređuje javne nastupe na kojima, pored klasične muzike izvode i popularne filmske, etno, džez i bluz numere, a u saradnji sa drugim muzičarima objavljuje snimke kojima na nesvakidašnji način promoviše ovaj instrument.

Američka harfistkinja Debora Henson Konant prilagodila je aranžman kompozicije “Barokni flamenko“ za harfu.

Ojdana Radović je ovom prilikom istakla da se flamenko najviše vezuje za gitaru koja je od 18. veka glavni instrument u njegovom izvođenju kako u muzičkom obliku, tako i u kombinaciji sa plesom.

– Ipak, danas se sve više i drugi instrumenti probijaju i polako zauzimaju svoje pozicije dajući drugačiji, ali i bogatiji doživljaj u flamenku. Ovo je moj prvi susret sa harfom. Nikada pre nisam pomišljala da je moguće plesati flamenko uz harfu, ali zahvaljujući učešću u ovom spotu, otvorila su se nova vrata u spoznaji da flamenko nema granice. Harfa me je osvojila svojim elegantnim izgledom i zvukom – izjavila je Ojdana.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime