Home»Muzika»Rasizam je američki, koliko i pita sa jabukama i bejzbol… Gitarista RATM slikovito opisao problem crnaca u “kolevci demokratije”

Rasizam je američki, koliko i pita sa jabukama i bejzbol… Gitarista RATM slikovito opisao problem crnaca u “kolevci demokratije”

4
Shares
Pinterest Google+
Tom Morelo/ Photo: Promo
Tom Morelo/ Photo: Promo

Gitarista Tom Morelo iz legendarnog benda Rage Against The Machine progovorio je o svojim iskustvima sa rasizmom i susretima sa KKK na vrlo slikovit način tokom intervjua za NME.

Tokom  promocije singla “Stand Up” snimljenog sa Denom Rejnoldsomiz benda Imagine Dragons, sastavom The Bloody Beetroots i pevačicom Šiom Dajmond,  poznati gitarista rekao je: “rasizam je u mojoj zemlji američki koliko i pita od jabuka i bejzbol!”.

 


View this post on Instagram

TOMORROW! Tune in for a live-stream discussion between me, @IAmSheaDiamond, @DanReynolds of @ImagineDragons and @TheBloodyBeetrootsOfficial. We’re going to take you deep into the inspiration, collaboration, and creation of the mighty “STAND UP” and talk about the incredible work that the @naacp @yourrightscamp @splcenter and @mpjinstitute – who we are proud to be donating 100% of our artist proceeds to – are doing to combat racism, injustice and police brutality. We will also be doing a fan Q&A so we need YOU to leave your best thought-provoking questions for any and all of us right here in the comments. We’ll pick some of the best ones to answer during the show. You can watch on each artist’s Facebook page, including mine, as well as my YouTube channel, this Thursday at 3pm ET/12pm PT. Be there.

A post shared by Tom Morello (@tommorello) on

Morelo je takođe govorio o svojim iskustvima  susreta s Ku Klux Klanom dok je odrastao u Libertvilu u Ilinoisu i momentu kada ga je policija privela dok je sa Rage Against The Machine bio na vrhuncu slave.

– Tokom najveće popularnosti Rage Against The Machine, policija me je privela, naslonila na policijski auto i stavila lisice nasred glavne ulice u Libertvilu, jer sam prošetao nakon pića u obližnjem baru, a jedini je razlog je taj što sam bio previše crn za to mesto u toku noći. U Los Anđelesu su me desetine puta zaustavljali  tokom vožnje, dok sam išao kroz Beverli Hils, uz obavezno pitanje šta u tom kvartu radi tridesetogodišnji crnac? To je neka vrsta stalne pozadinske smetnje za nas koji smo to doživeli i nešto što ne razumete dok to ne iskusite na svojoj koži.

TOM MORELO: ZGROŽEN SAM ČINJENICOM DA MLADI GITARISTI NISU SPREMNI DA VEŽBAJU 8 SATI DNEVNO… SVI TRAŽE LAKŠI PUT SO SLAVE

Morelo je tokom intrevjua pomenuo i svoje probleme sa zloglasnom rasističkom organizacijom Ku Klux Klan.

– Zanimljiv deo moje istorije oko KKK jeste činjenica da sam tokom godina, menjao sredinu, ali su oni nekako uvek bili tu. U gradu u kojem sam odrastao bio sam jedina crna osoba. Jednom je u garaži moje porodice neko obesio omču, a na travnjaku je povremeno bio zapaljen krst, dok je moja mama, koja je bila učiteljica u srednjoj školi, imala neke od najstrašnijih rasističkih stvari napisanih na njenoj tabli. Nešto kasnije bio sam u popularnom bendu koji je imao pesme koje su pretežno svirane na belim, rok orijentisanim stanicama, a i način na koji ja govorim nije ulični jezik, tako da postoji veliki deo mojih obožavalaca koji teško podnose činjenicu da sam crn. Kao, ne žele to da čuju i sumnjaju u to,  kada na Twitteru ili Instagramu napišem nešto o pravima crnih Amerikanaca. Oni kažu: “Nisi crn”! Uveravam vas da Ku Klux Klan iz Severnog Ilinoisa misli da jesam.

HL/Izvor: bosonoga.com

Previous post

Grindcore pioniri se vraćaju u akciju... Napalm Death objavljuju novi album u septembru

Next post

Stigli smo na red... Muzički servis Spotify od 15. jula u Srbiji

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *