Home»Muzika»Ovo je većini promaklo… Kako je Greta Van Fleet pokazala srednji prst svima koji ih porede sa Zeppelinima

Ovo je većini promaklo… Kako je Greta Van Fleet pokazala srednji prst svima koji ih porede sa Zeppelinima

4
Shares
Pinterest Google+
Greta Van Fleet. Exit 2019/Photo: AleX
Greta Van Fleet. Exit 2019/Photo: AleX

Greta Van Fleet trebalo je da objavi drugi album na proleće ove godine, ali to se, kao ni mnogo šta dugo, nije desilo. Ono što se konstantno dešava je poređenje muzike mladog benda s jednim od najpopularnijih hard rock sastava svih vremena – Led Zeppelin. Zapravo, ta poređenja su groman deo kompletne slike slike o Greti Van Fleet.

Međutim, čini se da su klinci iz benda bili svesni šta će im se dešavati još dok su snimali debi album. I zato su u jednoj pesmi ostavili jasan znak, neku vrstu srednjeg prsta za sve koji se bave problemom njihove sličnosti sa Led Zeppelin.

EKSKLUZIVNO… GRETA VAN FLEET ZA HEADLINER: MEDIJI NAS ZOVU “SPASIOCIMA ROKENROLA”, A MI SAMO SVIRAMO ONO ŠTO VOLIMO…

Jedna od poznatijih pesama Grete Van Fleet zove se “Age of Man”. S takvim naslovom, svakako je smišljena da bude “velika”. Tekst pesme bavi se temama lepote i kraja sveta. U intervjuu za Consequence of Sound, frontmen Grete – Sem Kiska, otvoreno je objasnio kako je ova pesma nastala.

– Sve je počelo, naravno, od gitare. Pesmi “Age of Man” trebalo je vreme da se oživi i zaživi. Nekoliko noći sedeli smo u studiju, pokušavajući da prođemo kroz nju, unoseći različite elemente, ali na kraju smo se nekako izolovali na vrhu planine u planinskom lancu Čatanoga u Tenesiju. I tek tamo smo, posle duge noći, uradili celu stvar… ispostavilo se da je to vrlo, vrlo velika i vrlo posebna pesma.

Kiska je reko da je pesma zamišljena da bude malo ozbiljnija od muzike po kojoj je bend generalno poznat. “Age of Man” je slušaoce trebalo da natera da ozbiljno shvate njihov debi album “Anthem of the Peaceful Army”. A tu je, zato, i stih koji je direktna referenca na Led Zeppelin.

“Imigrant song” možda je jedna od najpoznatijih pesama Led Zeppelina. Ona sadrži i stih “Dolazimo iz zemlje leda i snega”. S druge strane, “Age of Man” ima stih “potpuno novi dan, potpuno novi početak / u čudesnoj zemlji od leda i snega”. Refernca je bila sasvim namenska – otkrio je Džoš.

– Mislim da se to događa kada mnogo volite ovaj posao. Skloni ste nenamernom odavanju počasti. To je neka vrsta kulturnog jezika – rekao je i dodao:

– Na neki način ovaj stih deluje i kao srednji prst – rekao je, pa iako nije detaljno objasnio kome i i zbog čega, nema dileme da se odnosi na sve one koji njihovu sličnost sa Zeppelinima smatraju “problematičnom”.

HL/Izvor: cheatsheet.com

Previous post

Preminuo veliki Enio Morikone... Bio je istinska legenda filmske muzike

Next post

Elton Džon postao drugi muzičar na novčiću Britanske kraljevske kovnice... Svi se pitaju - a gde su Beatlesi?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *