Dužina nije bitna, umeće jeste… Ovo je 10 najboljih reklama koje su režirali legendarni reditelji

0
48
Reditelj/Photo: Pixabay
Reditelj/Photo: Pixabay

Ako ste uživali u njihovim filmovima, uživaćete i u njihovim reklamama! Da, poznati reditelji snimaju i vrhunske reklame, što narednih 10 primera svakako dokazuje.

Renault – Serđo Leone

Malo je poznato da je proslavljeni reditelj režirao mnoge reklame za evropske televizije. Poslednja koju je napravio bila je za automobil. Tom prilikom je sarađivao sa svojim dugogodišnjim kolegom Eniom Morikoneom, koji je naravno komponovao muziku.

Dolce & Gabbana – Martin Skorseze

Pošto Skorseze sve radi promišljeno, takav pristup se odrazio i u njegovom mini filmu-reklami za prestižni italijanski modni brend. Tu su glavni likovi dve holivudske zvezde, Skarlet Johanson i Metju Mekonahi. Oni se nalaze u jednom crno-belom svetu, inspirisanom italijanskim neorealizmom.

Apple – Ridli Skot

Sam Ridli je izjavio kako je on oduvek smatrao da su reklame zapravo izuzetno kratki filmovi. To je jasno dokazao u ovoj legendarnoj reklami, koja je prvi put predstavila svetu Macintosh. Odličan lajtmotiv je datum, kao i osvrt na Džordža Orvela.

British Petroleum – Stiven Spilberg

Jasno je da ni najpoznatiji reditelji nisu imuni na reklame, posebno za adekvatnu novčanu nadoknadu. Tako se Spilberg lepo poigrao i pustio mašti na volju kada je odlučio da jednog simpatičnog momka koji raznosi picu prošeta zanimljivim lokacijama.

Playstation – Dejvid Linč

Podrazumeva se da će najčudnija reklama biti urađena pod rediteljskom palicom Dejvida Linča. On nas uvlači u uvrnutu crno-belu atmosferu, punu neobičnih likova, uključujući i patku koja govori. Možda i vi poput glavnog protagoniste izgubite glavu, posmatrajući reklamu za Playstation 2.

Chanel – Baz Lurman

Australijski reditelj je za reklamu posvećenu parfemu Chanel No.5 angažovao glumicu Nikol Kidman, nakon što je igrala u njegovom filmu Moulin Rouge. Dekadentna i luksuzna reklama u originalu traje 3 minuta, koštala je 33 miliona dolara, a Nikol je pokupila honorar od skromnih 3 miliona.

Nike – Spajk Li

Ne samo da je Spajk Li dosta toga učinio za pop kulturu, hip-hop, i NBA putem niza reklama, već se i sam u njima pojavljivao kao narator. Glavni lik je ipak košarkaš Majkl Džordan, po kojem su ove kultne patike i dobile naziv. Možda niste tako dobar sportista kao Majkl, ali zato možete nositi iste patike kao on.

https://www.youtube.com/watch?v=ZjFK3L4cvQs&feature=emb_title

Stella Artois – Ves Anderson

Andersonovo oko za prefinjene detalje, i ljubav prema estetici šezdesetih godina, naročito dolaze do izražaja u reklami za belgijsko pivo. Pored humora, simetrije, i dobrih scenografskih rešenja, akcenat je naravno na ljubavi prema penušavom napitku.

Ikea – Spajk Džounz

Džounz je veoma prepoznatljiv po svojoj estetici, a kao reditelj oprobao se na filmu, muzičkim spotovima, i reklamama. Dobar primer za to su ove dve reklame za Ikeu, iz 2002. i 2018. godine. Posebno je interesantno što su povezane, i što obe za temu imaju jednu lampu.

Dior – Sofija Kopola

Popularna rediteljka osmislila je dobitnu kombinaciju kada je za parfem Miss Dior odabrala glumicu Natali Portman, i pesmu La Vie en Rose Edit Pjaf, u obradi maestralne Grejs Džouns. Romansa, cveće, lepršavost – sve je tu!

HL/Izvor: citymagazin.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime