Home»Knjige»Život uzbudljiviji od svakog krimića… U našim knjižarama “Autobiografija” Agate Kristi

Život uzbudljiviji od svakog krimića… U našim knjižarama “Autobiografija” Agate Kristi

4
Shares
Pinterest Google+
Agata Kristi/Photo: wikipedia.org
Agata Kristi/Photo: wikipedia.org

Zahvaljujući knjizi “Autobiografija”, konačno smo dobili potvrdu onoga što smo dugo slutili – život Agate Kristi bio je uzbudljiviji i dramatičniji od bilo kojeg krimića.

Kada je umrla, 12. januara 1976, Agata Kristi je u svetu bila poznata kao kraljica krimića, ali njen privatni život za sve je bio misterija. Nekoliko godina je u tajnosti pisala autobiografiju, a kada je posle njene smrti ona objavljena, milioni njenih obožavalaca su se složili – to je bila njena najbolja priča!

Otkrivajući nam sećanja na rano detinjstvo krajem 19. veka, dva braka i dva svetska rata, na arheološka istraživanja sa drugim suprugom Maksom Malovanom i brojne druge uzbudljive događaje koji su uticali na Agatino pisanje, ova knjiga otkriva istinsku genijalnost i legendarni uspeh ove književne ikone čija mašta i dan-danas očarava čitaoce.

Agata Kristi, Autobiografija
Agata Kristi, Autobiografija

Agata Kristi je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspir premašuju ukupni tiraž njenih dela. Prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika. Napisala je 80 detektivskih romana i zbirki priča, 19 pozorišnih komada, 2 memoarska dela i 6 ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot. U pisanju detektivske proze prvi put se okušala dok je za vreme Prvog svetskog rata radila u jednom bolničkom dispanzeru. Već u svom prvencu “Tajanstveni događaj u Stajlsu” stvorila je sada legendarnog Herkula Poaroa. Potom je u romanu “Ubistvo u parohijskom domu”, objavljenom 1930, uvela među čitalaštvom gospođicu Džejn Marpl. Od ostalih likova koji se pojavljuju u više njenih romana tu su Tomi i Mrvica Beresford, privatni detektiv Parker Pajn i detektivi Skotland jarda viši inspektor Batl i inspektor Džap.

Ipak, njen nestanak 1926. koji je doveo do velike policijske potrage i danas je misterija. Tokom svih ovih godina javilo se mnogo spekulacija o tome šta se dogodilo između 3. i 14. decembra – od toga da je reč o triku za bolje prodavanje romana, do toga da je bila u saobraćajnoj nesreći i doživela amneziju.

“Autobiografiju” Agate Kristi možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Previous post

Kao i uvek, došla je iznenada... Bili D Kid objavio singl "Sloboda"

Next post

I srpska rediteljka odlučuje o Oskarima... Mila Turajlić pozvana u članstvo Američke akademije filmske umetnosti

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *