Pomalo je tužno… Olympus stavlja ključ u bravu posle 84 godine, pregazilo ih vreme…

0
32
Olympus/Photo: Pixabay
Olympus/Photo: Pixabay

Olympus, nekad jedan od najvećih svetskih brendova fotoaparata, prekida proizvodnju kamera posle 84 godine rada. Japanska kompanija prvu je kameru napravila davne 1936. godine.

Kompanija je saopštila da uprkos svim njenim naporima izuzetno teško tržište digitalnih fotoaparata više nije isplativo. Dolazak pametnih telefona, koji su smanjili tržište zasebnim kamerama, bio je jedan od glavnih faktora, navodi se. U poslednje tri godine firma je beležila redovne gubitke.

Japanska kompanija prvu je kameru napravila 1936. godine nakon višegodišnje proizvodnje mikroskopa. Semi-Olympus I je imao melodiju sa sklopivom kamerom nalik harmonici.

Olympus/Photo: Pexels
Olympus/Photo: Pexels

Kompanija je tokom decenija nastavila da razvija posao s kamerama, postajući jedna od vodećih kompanija po tržišnom udelu. Sedamdesete su godine bile vrhunac za kompaniju, jer su njihove kamere na televiziji oglašavali slavni fotografi poput Dejvida Bejlija i lorda Ličfilda.

– Postoji ogromna količina naklonosti prema Olympusu, koja je uzvraćena kvalitetom. Ali to izgleda nije dovoljno – rekao je Najdžel Aterton, urednik časopisa Amater Fotografer.

HL/Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime