Rezultati prvog konkursa FCS posle pandemije… Novac samo za dva filma i to – debitantska

0
82
Photo: pixabay.com
Oglasi

Za svoj prvi, debitantski dugometražni igrani film “Usekovanje”, po scenariju Davida Jakovljevića, mladi reditelj Siniša Cvetić može da očekuje podršku Filmskog centra Srbije u iznosu od 20 miliona dinara.

Producent “Usekovanja” (žanrovski određen kao drama o odrastanju) je “Košutnjak film”.

Isti iznos, dobiće i scenarista i reditelj Gvozden Đurić za svoju crnohumornu komediju “Biće novih leta” (Video produkcija ZYESZ – Zlatko Zlatković PR).

Ovo su rezultati prvog konkursa FCS posle pandemije i dvomesečnog karantina koji je “zamrznuo” filmsku industriju. Konkurs je bio raspisan 12. februara ove godine u dve kategorije – za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova i sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Činjenica da su ovu “utakmicu” uspešno prošla samo dva igrana filma, od 18, koliko je bilo prijavljeno, UO je obrazložio smanjenim budžetom FCS, zbog čega je morao da izabere projekte koji u najvećoj meri ispunjavaju kriterijume konkursa.

Među onima koji su ostali bez podrške FCS je Vuk Kostić, koji se na ovom konkursu pojavio kao scenarista i reditelj filma “Pukotina” (producent “Art i Popkorn”). Jedan od naših najpopularnijih i najdarovitijih glumaca napisao je scenario motivisan tragičnom epopejom i herojstvom našeg naroda u Velikom ratu.

Ipak, i pored pohvala konkursne komisije, Kostić je u ovoj raspodeli sredstava stigao samo do užeg izbora. Ispod “crte” je ostao i Marko Manojlović, pozorišni reditelj i njegov projekat “O klupama”. Bez podrške je i novi projekat scenariste i reditelja Koste Ristića sa filmom “Buenaventura”.

OBRAZLOŽENJE

“Usekovanje” se, kako stoji u saopštenju, odmah istaklo svojim scenarijem koji otvara nekoliko važnih tema, i sa uspehom predstavlja paletu današnjeg srpskog društva datu kroz postmoderni ideološki kontekst. Projekat “Biće novih leta” je duhovita i uzbudljiva priča o pojedincu, porodici, društvu, sistemu vrednosti i onome ka čemu svi težimo, koja je takođe “iskočila” svojim kvalitetom.

fcs ok

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime