Home»Film»“Prohujalo sa vihorom” vraćen na HBO Max… ali ima dva “dodatka”…

“Prohujalo sa vihorom” vraćen na HBO Max… ali ima dva “dodatka”…

4
Shares
Pinterest Google+
Prohujalo s vihorom/Photo: YouTube printscreen
Prohujalo s vihorom/Photo: YouTube printscreen

“Prohujalo sa vihorom” je vraćen na striming platformu HBO Max sa tvrdnjom da ovaj filmski klasik “negira horore robovlasništva”.

Podsećamo, film je bio uklonjen sa HBO Max ranije ovog meseca, naišavši na kritike zbog rasizma.

Džon Ridli, Oskarom nagrađeni scenarista za “12 godina ropstva”, člankom u LA Times inicirao je da “Prohujalo sa vihorom” bude uklonjen sa striming platforme zbog načina na koji prikazan Jug SAD pred Građanski rat u 19. veku, opisavši ga kao “film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi”, prenosi Telegraf.rs.

– Ovakvi rasistički prikazi su bili pogrešni tada i pogrešni su i sada, pa mislimo da bi bilo neodgovorno ovakav sadržaj prikazivati na našoj platformi – tad su mu odgovorili iz HBO Max.

PEVAČ BENDA BAD WOLVES IZGOVORIO GLASNO ONO ŠTO MNOGI MISLE… PROBLEM S RASIZMOM U AMERICI SU ISFABRIKOVALI SOROŠ I KLINTON

“Prohujalo sa vihorom” je sad vraćen na HBO Max, uz pratnju dva videa u kojima se govori o njegovom istorijskom kontekstu.

Jedan snimak prikazuje voditeljku i filmskog stručnjaka Žaklinu Stjuart koja ističe da je “Prohujalo sa vihorom jedan od najpopularnijih filmova svih vremena”, ali napominje i da je prikaz Afroamerikanaca bio kontroverzan i odmah po njegovoj premijeri 1939. godine.

– Producent Dejvid O’Selznik je bio svestan da je crna publika bila duboko zabrinuta zbog prikaza ropstva i ophođenju prema crnim likovima – rekla je Stjuart.

Heti Mekdanijel/Photo: wikipedia.org
Heti Mekdanijel/Photo: wikipedia.org

Ona je izjavila da “Prohujalo sa vihorom”, umesto toga, “prikazuje Jug koji odiše elegancijom i lepotom bez priznavanja brutalnosti robovlasničkog sistema na kom je ovaj svet baziran”.

– Kroz objektiv nostalgije, film negira horore robovlasništva, kao i nasleđe rasne nejednakosti – tvrdi Stjuart.

Drugi video je jednosatna diskusija o “složenoj zaostavštini” filma.

NOVI PRILOG ZA ISTORIJU BOLESTI… CRTANI FILM “DAMBO” NA METI ZBOG RASIZMA

Premijerno prikazan 1939. godine, “Prohujalo sa vihorom” je osvojio 8 Oskara, i bio komercijalni hit u SAD i širom sveta. Međutim, pisci i aktivisti tamne puti žalili su se kako su robovi prikazani kao pasivni i poslušni u jeku Američkog građanskog rata.

Heti Mekdanijel je postala prva Afroamerikanka koja je dobila Oskara za sporednu žensku ulogu, tumačeći sluškinju Memi, ali joj nije bilo dozvoljeno da sedi sa ostatkom ekipe na večeri koju je organizovala Filmska akademija, što je predstavljalo rasnu segregaciju koja je trajala do 1959. godine.

HL/Izvor: Telegraf.rs

Previous post

Producenti serije "Gospodar prstenova" prave najbizarniji kasting ikada... Ako imate izbačenu vilicu, opekotine na licu, stakleno oko, nedostaje vam ruka ili noga...

Next post

I idoli imaju svoje idole... Ovo je 9 gitarista koje je Džimi Hendriks smatrao najvećima na svetu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *