Home»Muzika»Jazz»Beti Đorđević&Trio 30. juna na Platou Milana Mladenovića

Beti Đorđević&Trio 30. juna na Platou Milana Mladenovića

4
Shares
Pinterest Google+
Beti Đorđević/Photo: www.ijfk.info
Beti Đorđević/Photo: www.ijfk.info

Koncert Beti Đorđević, vokalne dive naše muzičke scene, biće održan u utorak, 30. juna od 20:00 časova na Platou Milana Mladenovića.

To će biti prilika da, uz najlepše džez standarde iz njenog bogatog repertoara, Beograđani obeleže Svetski dan džeza koji se inače slavi 30. aprila (kao zvaničan UNESCO praznik), ali koji je zbog pandemije koronavirusa širom sveta ove godine protekao bez koncertnih nastupa.

Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Photo: Promo
Photo: Promo

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem koncerata, čija misija je promovisanje značaja džeza i popularizacija ovog muzičkog pravca kod najšire publike.

Zbog dobro poznatih okolnosti, ovog 30. aprila poslali smo virtuelnu muzičku čestitku svim muzičarima, ljubiteljima džeza, našoj publici i svim činiocima domaće i međunarodne džez scene, uz malo sećanje na prošlogodišnju proslavu ovog praznika: petnaestominutni snimak sa dvostrukog koncerta na kojem su nastupili Ulrih Dreksler i Peter Cirbs, nosioci najaktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, kao i jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Ilijić, koji je premijerno promovisao svoj novi klavirski solo album “DYAD”.

Dva meseca kasnije, koncert na popularnom Zidiću biće prilika da se okupimo i uživo zajedno podsetimo na lepotu, snagu i aktuelnost džez muzike.

Beti Đorđević u pratnji Trija (Milovan Paunović – klavijature, Slaviša Pavlović Stenli – bas, Saša Radojević Žule – bubnjevi) otpevaće neke od najlepših džez standara, kojima je svojom specifičnom interpretacijom podarila novi život.

Koncert povodom Svetskog dana džeza prethodnih godina tradicionalno je bila i prva u nizu aktivnosti u susret Beogradskom džez festivalu, najstarijoj i međunarodno najuglednijoj umetničkoj manifestaciji posvećenoj ovoj vrsti muzike u Srbiji, koju Dom omladine Beograda pod pokroviteljstvom Grada Beograda organizuje svakog oktobra, još od 1971. godine.

Zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa planirano je da se održavanje Beogradskog džez festivala ove godine pomeri na decembar.

Previous post

"Origami“... Novi video singl slovenačkog Zalagaspera

Next post

Dani Treho se prisetio dana u ozloglašenom zatvoru Soledad: Poludeli smo zbog Beatlesa i "Hey Jude", takve nerede "rupa" ne pamti

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *