Home»Film»Preminuo čuveni reditelj Džoel Šumaher… evo šta je nedavno govorio o Bogu i duhovnosti

Preminuo čuveni reditelj Džoel Šumaher… evo šta je nedavno govorio o Bogu i duhovnosti

4
Shares
Pinterest Google+
Džoel Šumaher/Photo: YouTube printscvreen
Džoel Šumaher/Photo: YouTube printscvreen

Poznati redatelj koji je snimio filmove “Batman Forever”, “St. Elmo’s Fire”, “The Lost Boys”, “Falling Down”… umro je u 81. godini nakon borbe s rakom.

Reditelj Džoel Šumaher umro je u ponedjeljak 22. juna u Njujorku.

Bio je američki reditelj koji se proslavio nakon što je režirao tri hit filma: “St. Elmo’s Fire” (1985), “The Lost Boys”(1987) i “Flatliners” (1990). Kasnije je režirao adaptacije Džona Grišama “The Client” (1994) i “A Time to Kill” (1996). Njegovi su se filmovi “Falling Down (1993) i “8 mm” (1999) bili nominovani za Zlatnu pamu i Zlatnog medveda.

Godine 1993. potpisao je za režiju serija filmova o Betmanu. Šumaherovi filmovi “Batman zauvek” (1995.) i “Batman & Robin” (1997.) dobili su mešane i negativne reakcije kritičara i javnosti. Posle filmova o Betmanu, povukao se s blockbustera i vratio se stvaranju minimalističkih filmova poput “Tigerland” (2000) i “Phone Booth” (2002), oba su zaradila pozitivne kritike. Režirao je i filmove “Fantom iz opere” (2004) i “Number 23” (2007), kao i dve epizode “Kuća od karata”.

 

Poznat je po tome što je pronalazio buduće mlade glumačke zvezde, Šumaher je pomogao glumcima poput Kolina Farela, Kifera Satrlenda i Metjua Mekonehija.

U privatnom životu Šumaher se otvoreno deklarisao kao gej tokom čitave svoje karijere. Prema Šumaheru, ta se činjenica svesno odražavala kao izjava u mnogim njegovim filmovima. U jednom intervjuu je tvrdio da je imao seks s 20.000 muškaraca.

 

Na pitanje BBC-jevog novinara veruje li u Boga, Šimaher je rekao:

Nekako sam u toj školi iz citata Hamleta. “Više je na nebu i zemlji, Horacio”. Ako živite dovoljno dugo, sigurno ćete shvatiti da je svemir duboka misterija i nije se sam stvorio. Mi se na ovoj kugli od blata valjamo i ne znam gde smo, i niko ne zna gde smo. Definitivno verujem da ja nisam najviši oblik inteligencije u svemiru. Ali ne volim da upotrebljavam reč Bog, jer je u SAD tako preterano korišćena – ne toliko u Evropi – ali postala je ispolitizovana i sada ima to ružno značenje. Kad pitate nekoga veruju li u Boga to je postalo napad – kao ako ne verujete u Isusa, niste jedan od nas! Odbacujem upotrebu reči Bog ili bilo kakvu duhovnost kao oblik diskriminacije ili odvajanja jer je to potpuna zloupotreba.

U svom političkom segmentu života Šumaher je donirao na hiljade dolara demokratskim kandidatima.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

O da, čekali smo ovo... Štulić reagovao na biografiju Leinera: Uporno moje našim zove, a po istom obrascu zauzvrat mi pripisuje svoje zverske osobine, lažov patološki

Next post

Producent filma o Stonesima skočio sa 27. sprata... Misteriozna smrt Stiva Binga

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *