Home»Film»Čuveni autobus iz filma “Into The Wild” uklonjen iz divljine Aljaske… turisti rizikovali živote da ga vide

Čuveni autobus iz filma “Into The Wild” uklonjen iz divljine Aljaske… turisti rizikovali živote da ga vide

4
Shares
Pinterest Google+
Into The Wild/Photo: shutterstosck
Into The Wild/Photo: shutterstosck

Napušteni autobus na Aljasci, poznat po knjizi i filmu “U divljini” (Into The Wild”) uklonjen je iz bezbednosnih razloga. Helikopter CH-47 Chinook podigao je autobus, saopštila je Nacionalna garda Aljaske, a prenosi CNN.

Poseta autobusu bila je svojevrsno hodočašće za planinare od kada je 1996. godine objavljena knjiga Džona Krakauera, a 2007. snimljen film.

Knjiga i film govore o životu Kristofera MekKandlesa, koji je odrastao u bogatom predgrađu Vašingtona. Međutim, nakon što je 1990. diplomirao na Univerzitetu Emori u Atlanti, u državi Džordžija, ostavio je lagodan život i uputio se na zapad, ne rekavši to prijateljima i članovima porodice.

U aprilu 1992. godine on je stigao na Aljasku, a nekoliko dana kasnije naišao je na napušteni autobus. Tu je živeo oko tri meseca, pre nego što je odlučio da se vrati u civilizaciju.

Dok je pokušavao da se vrati natrag, stigao je na prelaz reke Teklanike. Pošto je reka bila brza i nadošla usled kiša, on nije mogao da je pređe. Uputio se natrag u autobus, gde je živeo još oko mesec dana, a u avgustu 1992. godine je umro.

Prošlog februara, vatrogasci i vojnici savezne države Aljaske spasili su pet italijanskih planinara dok su se vraćali iz posete napuštenom autobusu.

Godinu pre tog slučaja jedna žena iz Belorusije stradala je pokušavajući da pređe reku Teklaniku, kako bi sa suprugom posetila autobus.

Takođe, 2010. godine devojka iz Švajcarske, stara 29 godina, udavila se pokušavajući da pređe reku.

U aprilu ove godine, turista iz Brazila morao je da bude evakuisan helikopterom iz čuvenog autobusa.

Zbog autobusa iz filma “Into the Wild “, u periodu od 2009. do 2017. godine, bilo je više od 15 intervencija spasavanja turista.

U “Operaciji Yutan”, kako ju je nazvala američka vojska autobus je podigao helikopter CH-47 Chinook i, nakon izvlačenja, postavio na kamion koji je autobus prebacio na “sigurno mesto”. Sudbina autobusa trenutno je nepoznata, ali je naknadno pušten snimaka da je – na sigurnom mestu.

Zanimljivost vezana za film “Into The Wild” da je muziku za njega snimio Edi Veder, frontmen grupe Pearl Jam. Za pesmu “Guaranteed” osvojio je 2008. Zlatni globus, dok je na Grammyju ista nominovana za najbolju filmsku pesmu.

HL/Izvor: agencije

Previous post

Kako je film sa budžetom 0 (nula) stigao do prvog mesta box-office liste i najbolje dnevne zarade u svetu?

Next post

Psihomodo Pop nisu "u banani", ali su snimili novi spot, za surf-punk letnju pesmu - "Banana"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *