Home»Kultura»Počela isplata bespovratne pomoći samostalnim umetnicima… konačno

Počela isplata bespovratne pomoći samostalnim umetnicima… konačno

2
Shares
Pinterest Google+

Isplata bespovratne pomoći samostalnim umetnicima u Srbiji počela je gotovo mesec i po dana nakon odluke Vlade Srbije, donete povodom ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

Reč je o pomoći od po 90.000 dinara (po 30.000 za mart, april i maj), koja je samostalnim umetnicima, registrovanim pri reprezentativnim umetničkim udruženjima, dodeljena zbog nemogućnosti rada tokom tromesečnog vrhunca epidemije virusa Covid-19.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najavilo je bilo da će do kraja tekuće nedelje prebaciti na račune 25 lokalnih samouprava sredstva za isplatu te pomoći samostalnim umetnicima, što se odnosi i na Grad Beograd, u kojem ih je i najviše.

POMOĆ SOKOJA IZ FONDA ZA KULTURNA DAVANJA I PROJEKTIMA I AUTORIMA ČIJA MUZIKA NE SPADA U KATEGORIJU KOMERCIJALNE

Nakon toga su lokalne samouprave u obavezi da izvrše distribuciju samostalnim umetnicima. Ministarstvo kulture i informisanja, kako je saopšteno 16. juna, biće u mogućnosti da izvrši prenos sredstava i na preostalih 19 jedinica lokalne samouprave kada one potpišu ugovore, odnosno anekse ugovora koji su im od blagovremeno dostavljeni.

Ministarstvo kulture i informisanja napomenulo je da je upravo na njegovu inicijativu Vlada Srbije usvojila zaključke o dodeli bespovratne pomoći samostalnim umetnicima. Na tu inicijativu podsetio je i ministar Vladan Vukosavljević 15. juna, predstavljajući rezultate rada Ministarstva kulture i informisanja na isteku mandata, odnosno uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 21. jun.

Vlada Srbije je 7. maja odlučila da odobri jednokratnu pomoć za 2.353. samostalnih umetnika koji zbog pandemije korona virusa nisu bili u mogućnosti da rade.

Ta sredstva, u ukupnom iznosu od 211,7 miliona dinara, ne odnose se na umetnike i kulturne radnike koji nemaju status samostalnih, a takođe su se našli u egzistencijalnoj krizi zbog nemogućnosti rada i ostvarivanja bilo kakvog prihoda.

I udruženja umetnika i kulturnih radnika prethodno su više puta apelovala na nadležne da obezbede pomoć sektoru kulture koji je i inače jedan od najugroženijih u društvu, a pandemija korona virusa dovela je do toga da se, za razliku od mnogih, još nije u potpunosti vratio u “normalno” stanje, niti je izvesno kada će to biti moguće, s obzirom da se od jeseni očekuje i drugi talas epidemije.

Honorarni saradnici ustanova kulture u Beogradu u međuvremenu su dobili po 90.000 dinara od gradskih vlasti koje su, međutim, ukinule ovogodišnji konkurs za programe i projekte u kulturi.

HL/Izvor: SEEcult.org

Previous post

Da li je stvarno toliko dobar...? Kritičari se utrkuju u hvalospevima novom albumu Boba Dilana

Next post

Ozi Ozborn progovorio o svom zdravstvenom stanju: Bolje mi je, stići ću tamo kuda sam krenuo...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *