Home»Muzika»Homeland»Pomoć Sokoja iz Fonda za kulturna davanja i projektima i autorima čija muzika ne spada u kategoriju komercijalne

Pomoć Sokoja iz Fonda za kulturna davanja i projektima i autorima čija muzika ne spada u kategoriju komercijalne

4
Shares
Pinterest Google+

Muzički stvaraoci u Srbiji su u proteklih nekoliko meseci bili u velikim finansijkim nevoljama, posebno oni koji se bave takozvanom serioznom muzikom. Organizacija Sokoj rešila je da stvaraocima čija autorska prava štiti, pomogne na više načina.

Prvo im je tokom epidemije Kovida 19 pružena jednokratna materijalna podrška, a sada su stigla i sredstva za njihove projekte. Na sednici Skupštine Sokoja, održanoj 31. maja 2020. godine, odobreni su projekti autora čija će se realizacija pomoći sredstvima Fonda za kulturna davanja.

Sokoj, 70 godina
Sokoj, 70 godina

Među njima je i više od stotinu muzičara koji planiraju da svoje projekte realizuju tokom 2020. godine. Navešćemo samo neke od zvučnijih imena seriozne muzike čiji su projekti dobili podršku. Među njima su Tea Dimitrijević Ivan Jarić, Ansambl Metamorfozis, Vladimir Korać, Snježana Pavićević, Miloš Nikolić, Isidora Žebeljan, Ladislav Mezei, Miroslav Savić, Madam Piano, Boris Kovač, ansambl Džet Klok, Sonja Kalajić, Ivan Milenković Aleksandar Eraković, Biljana Krstić i drugi.

–  Veoma je važno istaći da novac koji ide u Fond za kulturna davanja, pripada svim autorima Sokoja koji su se dobrovoljno odrekli dela svog honorara kako bi pomogli muzičko stvaralaštvo u našoj sredini. Mi smo organizacija koja daje značajnu finansijku pomoć domaćim autorima, često višestruko veću nego što za to izdvajaju institucije kulture u Srbiji. Trudićemo se da i ubuduće budemo jaka podrška kompozitorima, tekstopiscima i aranžerima čija muzika ne spada u kategoriju komercijalne – kaže direktor Sokoja Dejan Manojlović.

Previous post

The Killers objavili "My Own Soul’s Warning“, drugi singl sa predstojećeg albuma “Imploding The Mirage“

Next post

Ukleta pesma... Snimili su je zajedno Džoni Keš i Džo Stramer. Manje od godinu dana kasnije, bili su mrtvi

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *