Postoje (najmanje) dva razloga zbog kojih Kurt Kobejn nije voleo da svira “Smells Like Teen Spirit”

0
173
Oglasi
Kurti Kobejn/YouTube printscreen
Kurti Kobejn/YouTube printscreen

Tokom tragično kratkog vremena koje je Kurt Kobejn proveo među nama, Nirvana je svetu dala nekoliko klasičnih hitova. Ali “Smells Like Teen Spirit” ostaje njihova lična karta. Štaviše, neki ljudi znaju “Smells Like Teen Spirit” i nijednu drugu pesmu Nirvane.

Pesma se često pojavljuje na spiskovima najboljih pesama devedesetih i najboljih pesama svih vremena. Kobejn je, međutim, nije naročito voleo. Zapravo je imao negativna osećanja prema njoj.

NIRVANA JE IZAŠLA NA SCENU, A ONDA JE KRIST NOVOSELIĆ REKAO: DOBRO VEČE, MI SMO BIJELO DUGME…

On je svojevremeno za Rolling Stone rekao da mu je “skoro pa neprijatno” da svira “Smells Like Teen Spirit”, jer “svi su toliko fokusirani na tu pesmu. To je zato što su je videli milion puta na MTV-u, to ih je puklo u mozak”.

Iako mnogi rock fanovi misle drugačije, Kobejn nije smatrao da je “Smells Like Teen Spirit” bolja od svih ostalih pesama koje je napisao.

– Mislim da postoji toliko drugih pesama koje sam napisao i koje su dobre, ako ne i bolje od “one pesme”. Na primer “Drain You”. Ona je definitivno dobra kao “Teen Spirit”. Volim njen tekst, i nikad se neću umoriti od toga da je sviram. Možda je, da je toliki hit kao “Teen Spirit”, ne bi toliko voleo – rekao je Kobejn.

Kobejn je zapravo osećao da je pesma na neki način kliše.

– “Teen Spirit” bio je takav kliše rif. Bio je tako blizu rifa Bostona ili Kingsmanove “Louie, Louie”. Kad sam došao s gitarskim delom, Krist Novoselić me je pogledao i rekao: “daj, ovo je smešno, čuo sam bend kako to svira pre sat i po”.

Kobejn nije precizirao koja pjsma Bostona je zvučala slično kao “Smells Like Teen Spirit.” Međutim, mnogi fanovi smatraju da rif iz pesme Nirvane podseća na rif iz pesme Bostona “More Than a Feeling”. Tom Šolc iz Bostona takođe je primetio sličnost.


Uprko tome, nije imao problem s tim što je Nirvana inspiraciju našla u pesmi Bostona. Prihvatio je to kao kompliment, priznajući da je Nirvana slučajno iskoristila “More Than a Feeling”.

– Bez obzira na kontekst, čast je biti u istoj rečenici s Nirvanom.

U svakom slučaju, “Smells Like Teen Spirit” ostaje neverovatno važna i voljena pesma, bez obzira je li Kobejn uživao u njoj ili ne.

HL/Izvor: cheatsheet.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime