Dilan priznao: Žao mi je što ja nisam napisao “Angie” umesto Stonesa… ili barem “Wild Horses”

0
116
Oglasi
Bob Dilan/Photo: facebook@bobdylan
Bob Dilan/Photo: facebook@bobdylan

Legendarni muzičar i nobelovac Bob Dilan dao je uvid u proces svoga kantautorstva, osudio je smrt Džordža Flojda i u retkom intervjuu objavljenom u petak, rekao da bi želeo da je napisao baladu koju potpisuju Rolling Stonesi – “Angie”.

Dilanov opširni razgovor za New York Times njegov je prvi intervju od 2017. godine, a dolazi samo nekoliko dana uoči izlaska njegovog novog albuma, prvog u osam godina.

Čovek koji se smatra jednim od najuticajnijih kantautora u svetu, otkrio je šta motiviše njegovu kreativnost i značenja u pozadini novih pesama koje su prepune popkulturnih referenci iz poslednjih pet decenija.

“Rough and Rowdy Ways” će biti objavljen 19. juna.

Dilan (79) objavio je tri singla ranije ove godine, uključujući i 17-minutnu pesmu, “Murder Most Foul”, inspirisanu ubistvom američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine.

Dilan je rekao da pesme dolaze iz toka svesti.

– Većina mojih nedavnoh pesama je takva. Stihovi su stvarni, opipljivi, nisu metafore. Deluje da pesme same sebe poznaju i da znaju da ih mogu otpevati, vokalno i ritmički. Na neki način se same pišu i računaju na mene da ih pevam – rekao je američkom hroničaru Daglasu Brinkliju u intervjuu.

Osvrnvši se na smrt crnca Džordža Flojda kome je bili američki policajac klečao na vratu dok nije preminuo, Dilan je rekao da mu se “beskrajno smučilo što je video da je čovek tako mučen do smrti.

– Bilo je više nego ružno. Nadajmo se da će pravda doći brzo za Flojdovu porodicu i za naciju.

Dilan je otkrio da je uživao da radi s Eaglesima i Rolling Stonesima, koji su samo neke od kulturnih referenci na njegovo novom albumu.

Kad je upitan koju bi pesmu od Stonesa voleo da je napisao, odgovorio je, “možda ‘Angie’, ‘Ventilator Blues’ i šta još, da vidim. Oh, da, ‘Wild Horses'”.

https://www.youtube.com/watch?v=GlSbQNHHy50

HL/Izvor: jutarnji.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime