Naučnici su analizirali 464.411 pesama i zaključili: Nova muzika je postala preglasna i sve zvuči isto… evo i zašto

0
131
Oglasi
Slušanjemuzike/Photo: freepik.com
Slušanjemuzike/Photo: freepik.com

Istraživanje kaže – kakav život, takva muzika. Moderna pop muzika je preglasna i sve melodije zvuče isto, navode istraživači koji su analizirali pesme nastale od 1955. do 2010. godine.

Istraživači su analizirali arhivu poznatu kao “Milionska grupa” (The Million Song Dataset) i otkrili da su pesme “postale glasnije i homogenizovanije u smislu akorda i melodija”, prenosi Srna.

Naučnici su uzeli ukupno 464.411 melodija i upotrebili, kako je navedeno, “dinamičke procese na kompleksnim umreženim sistemima da bi ustanovili veze i pronašli statističke obrasce”.

Slušanjemuzike/Photo: freepik.com
Slušanje muzike/Photo: freepik.com

Džoan Sera, autor studije i stručnjak za veštačku inteligenciju španskog Nacionalnog veća za istraživanje, u izjavi za Rojters kaže da su “dobili numeričke pokazatelje da je različitost prelaza između kombinacija nota (akordi plus melodije) u poslednje vreme smanjena”.

Istovremeno, naučnici su zaključili da muzički tehničari “čine muziku sve glasnijom jer ona tako zvuči novije”.

Muzika postaje jednoličnija, što ometa izgradnju dobrog ukusa, koji je potreban da bi se moglo uživati u umetnosti, zaključak je istraživanja. Analizu opadanja muzičkog kvaliteta i vizuelno prikazivanje istraživanja objavio je portal Science.

HL/Izvor: srna

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime