Home»Muzika»Kuda ovo vodi… U Americi se ukida “urbana muzika”, od sada je to – “crna muzika”

Kuda ovo vodi… U Americi se ukida “urbana muzika”, od sada je to – “crna muzika”

6
Shares
Pinterest Google+
Urbana muzika/Photo: Pixabay
Urbana muzika/Photo: Pixabay

Dok u našim krajevima naziv “urbana muzika” ima jednu konotaciju, na zapadu ima potpuno drugačiju i u njoj neki danas prepoznaju strukturni i sistematski rasizam.

Otvoreno pismo potpisano od strane rukovodilaca muzičke industrije i upućeno vlasnicima izdavačkih kuća sadrži niz zahteva u cilju borbe protiv rasizma u industriji, uključujući završetak upotrebe reči “urban” za opis i kategorizaciju muzike.

Pismo od 9. juna potpisali su Black Music Coalition, The Show Must Be Paused UK, kao i ljudi iz Warnera, Universala, Atlantica, Columbije, Sonyja i Ministry of Sound. Zahtev je došao ubrzo nakon što je u celom svetu pokret Black Lives Matter protestovao zbog ubistva Džorža Flojda od strane policije Mineapolisa.

Potpisnici pisma koji su muzičku industriju pozvall na obustavau rada i koja se dogodila 2. juna u znak solidarnosti s pokretom Black Lives Matter, sada traže od labela da se obavežu na nove akcije.

A DA NE PRETERUJEMO MALO… MNOGO… FILM “PROHUJALO S VIHOROM” UKLONJEN SA HBO MAX ZBOG RASIZMA

“Muzička industrija već je dugi niz godina dovoljno profitirala od bogate i raznolike crne kulture, ali generalno smatramo da nije uspela da prizna strukturalni i sistematski rasizam koji utieče na istu crnu zajednicu i tako uživa u ritmu i zanemaruje blues”, navodi se u pismu i nastavlja: “Vaša nedavna javna  podrška bila je uspešna i cenimo je, ali sada želimo da podstaknemo opipljive promene dajući snagu toj iskazanoj podršci”.

Potpisnici su u otvorenom pismu uputili pet zahteva: obavezni antirasistički trening i obuka za sve osoblje koje nije tamnoputo, izdvajanje određenog iznosa novca svake godine za podršku crnačkim organizacijama i projektima, mogućnosti razvoja karijere za crno osoblje i rešavanje nedostatka crnog osoblja na rukovodećim pozicijama, zamena izraza ‘urbana muzika’ s ‘crna muzika’, i uspostavu radne grupe koja će pregledati raznolikost i ciljeve jednakosti kompanije.

Naziv ‘urbana muzika’ su iz svojih kataloga već izbacili Republic Records i Milk & Honey uz obrazloženje: “Nećemo više upotrebljavati izraz, jer smatramo da je to važan korak napred i da je to zastarela reč, kojoj u 2020. nema mesta”.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

"S vremena na vreme"... Promocija knjige pesama Vojislava Đukića - Kokija 17. juna u Multimedia Music Shopu

Next post

Barutana Weekend 02... Nastupi domaćih di-džejeva 12. i 13. juna na Kalemegdanu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *