Home»Umetnost»Izložba “No Space” Selme Selman od 15. juna u Galeriji Doma omladine Beograda

Izložba “No Space” Selme Selman od 15. juna u Galeriji Doma omladine Beograda

4
Shares
Pinterest Google+

Postavka “No Space” (otvaranje u ponedeljak, 15. juna u 19:00 časova) umetnice Selme Selman, problematizuje vrlo delikatnu i uvek aktuelnu temu prostora: ličnog, kolektivnog, fizičkog, mentalnog, emotivnog, političkog, ženskog, iracionalnog, kreativnog, stvarnog, unutrašnjeg, prostora empatije, prostora preispitivanja i preživljavanja.

Na pozornici u Hamburgu, Selmina porodica rastavlja veliki simbol kapitalističkog društva na delove – automobil Mercedez Benz, demonstrirajući, uz matriks estetiku, udruženi rad za preživljavanje, kako jedne porodice tako i umetničke prakse.

Kod Selme je uvek svakodnevni život na sceni, ona se svesno izlaže i zalaže a njena borba, kao i konstantna preispitivanja ličnih uverenja, pomeraju iz ležišta. Poruka No space! je Selmin izlazak na crtu.

Prizori njenih performansa su zajednički angažman iskusne porodične grupe u rastavljanju na delove nečega što u kapitalističkom društvu predstavlja produžetak samopouzdanja mnogima, smisao ostvarenja i dokaz vrednosti.

Oduzimajući takve karakteristike jednom utemeljenom simbolu, razbijajući fizičkim radom i snagom automobile na male delove čijom se daljom trgovinom preživljava, onaa i njeni članovi porodice ostvaruju jedan alhemijski proces koji ih povezuje.

Selma Selman/ Photo: Promo (DOB)
Selma Selman/ Photo: Promo (DOB)

Selmini umetnički radovi su veoma intimni, čak porodični. Ona često i govori glasom svoje porodice, koja sledi njene hrabre korake istupanja iz sistema u sagledavanje istog. U pitanju je zapravo timski rad, zajedništvo.

Intimnost, jasnoća i jačina karakteristike su Selminog angažmana, a na tim načelima funkcioniše i postavka “No Space” u Galeriji Doma omladine Beograda.

Galerija postaje delikatna bioskopska sala u kojoj su klasična sedišta zamenjena starim, iščupanim iz utroba Mercedosovih vozila.

Sedišta tako kreiraju posebnu instalaciju koja korespondira sa projekcijom filma “Mercedes Matrix”.

Ova precizna i adekvatna intervencija je ujedno i produžetak filma/performansa i pozornice u fizički prostor galerije, osnosno Selmine ili naše zajedničke realnosti.

Čak iako je broj sedišta ograničen, način na koji Selma pristupa publici sa pozornice svog života poručuje da će biti prostora za sve, bar za one koji su dovoljno hrabri i voljni da se sa njim upoznaju.

Izložba “No Space” trajeće od  15. do 26. juna u Galeriji Doma omladine Beograda.

Photo: Promo (DOB)
Photo: Promo (DOB)

 

Previous post

Naučnici su analizirali 464.411 pesama i zaključili: Nova muzika je postala preglasna i sve zvuči isto... evo i zašto

Next post

Čitavu tajnu svog uspeha Čarls Bukovski sažeo je u dve reči... sasvim neočekivane dve reči

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.