Home»Film»A da ne preterujemo malo… mnogo… Film “Prohujalo s vihorom” uklonjen sa HBO max zbog rasizma

A da ne preterujemo malo… mnogo… Film “Prohujalo s vihorom” uklonjen sa HBO max zbog rasizma

5
Shares
Pinterest Google+
Prohujalo sa vihoro/Photo: promo
Prohujalo sa vihoro/Photo: promo

Kultni film “Prohujalo s vihorom” Viktora Fleminga iz 1939. godine izbačen je privremeno sa spiska američke striming platforme HBO Max, zbog, kako objašnjavaju “romantizacije rasizma i horora ropstva”.

Na ovaj postupak HBO max odlučio se usled nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i protesta koji su usledili, a kako su najavili, film će vratiti uz diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu i prikazima ropstva.

– Film “Prohujalo sa vihorom” je produkt svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvek bile karakteristika američkog društva. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov bez pojašnjenja konteksta u kome je nastao i stava o odricanju od takvih prikaza – izjavio je portparol HBO Max za “Variety i dodao da “ako želimo da stvorimo pravedniju budućnost, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju”.

Prohujalo sa vihoro/Photo: promo
Prohujalo sa vihoro/Photo: promo

Do povlačenja filma došlo je nakon što je scenarista filma “12 godina ropstva” Džon Ridli u članku za LA Times pozvao HBO Max da ukloni “Prohujalo sa vihorom”, jer taj film, kako je naveo, romantizuje horor ropstva i glorifikuje predratni život na američkom jugu.

Sa Vivijen Li, Klark Gejblom, Olivijom de Hevilend i Heti Mekdanijel u glavnim ulogama, priča filma “Prohujalo sa vihorom” odvija se na plantažama u blizini Atlante pre, tokom i nakon građanskog rata u Americi.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu i sporednu žensku ulogu što je učinilo Heti Mekdanijel prvom crnom osobom koja je nagrađena Oskarom.

“Prohujalo sa vihorom” je zabeležio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

TBK predstavio novi video singl... Između ludila i večnosti, jave i sna je... "Tanka linija"

Next post

"S vremena na vreme"... Promocija knjige pesama Vojislava Đukića - Kokija 17. juna u Multimedia Music Shopu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *