Home»Muzika»Dilema… da si su prvu jugoslovensku LGBT pesmu snimili Idoli, ili ta čast ipak pripada nekom drugom?

Dilema… da si su prvu jugoslovensku LGBT pesmu snimili Idoli, ili ta čast ipak pripada nekom drugom?

4
Shares
Pinterest Google+
VIS Idoli/Photo: YouTube printscreen
VIS Idoli/Photo: YouTube printscreen

Pre skoro tačno 40 godina, 5. juna 1980. godine objavljen je singl Idola “Retko te viđam sa devojkama”. Kao po onoj strategiji da vesela muzika ispod površine krije ozbiljan tekst, mnogi nisu ni primetili homoseksualne aluzije koje je donela pesma o dečku kojeg retko viđate sa devojkama.

Godinu dana pre, 1979, na sjajnom debitantskom albumu Prljavo kazalište imalo je pesmu “Neki dječaci” čiji refren poručuje “ja sam za slobodnu mušku ljubav”, kojom je maloletni Jasenko Houra preduhitrio i današnju borbu za prava istopolnih zajednica i maltene kao dete govorio temu o kojoj se dotad nije nije bilo reči, a kamoli pevalo u javnom prostoru.

On i Vlada Divljan bili su začetnici novog “oslobodilačkog pokreta” u tematskom širenju mogućnosti domaćeg roka, kojeg, što su i sami priznavali, ne bi bilo bez prethodnih poduhvata sjajnih ljubljanskih Buldožera koji su od 1975. rušili tabue i otvarali prostor za dolazak punka i novog vala. Zajedno s probojem Bijelog dugmeta koje je domaću rok-scenu pretvorilo u samostalnu i isplativu industriju, stvoreni su preduslovi da domaća srednja struja dobije probojnu i atraktivnu alternativu mladih snaga koje su uskoro i same postale deo te uspešne srednje struje, piše Večernji list.

Upravo na ovom primeru vidi se šta nam već godinama nedostaje; veći i brži uspeh i proboj alternative na pozicije srednje struje, i u umetnosti i u društvu, kako se to događa u Velikoj Britaniji ili SAD. Jer, kako je neko davno rekao, “alternativa koja ne postane mainstream nije dobra alternativa”. I dok je danas za neke sramota da butu uspešni na tržištu, tadašnje mlade zvezde novog talasa vrlo brzo postale su i komercijalne uzdanice rok-scene, s rasprodatim koncertima i hitovima koji su danas klasici, kao što je spomenuta “Retko te viđam sa devokama”.

HL/Izvor: jutarnji.hr

 

Previous post

Ode Mile u političare... Frontmen Hladnog piva kandidat na izborima u Hrvatskoj

Next post

Hakovan NYPD... Policija u Njujorku tri noći zaredom mogla da sluša samo "Breaking The Law"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *