Samalas objavio debitantski EP… Poslušajte “MCCLVII”, instrumentalnu dramu u tri čina

0
72
Oglasi
Samalas/ Photo: Promo (Pop depresija)
Samalas/ Photo: Promo (Pop Depresija)

Muzički kolektiv Samalas u saradnji sa Pop Depresijom predstavio je debi EP pod nazivom “MCCLVII”.

Muzička vizija dvojice niških muzičara – Vuka Sanovskog (gitara, sint, bas) i Ci Chea (bubanj i perkusije) i njihova želja da na krautrok osnovu dodaju nove slojeve rok muzike, okupila je sjajnu ekipu sešn muzičara – Ivan Simić (saksofon i gitara), Uroš Milkić (gitara i bas), Milan Petković (sint) i Tara Aleksić (klavir), koju su za ovu priliku stvorili nešto žanrovski neuhvatljivo, novo, uzbudljivo i moćno.

Samalas je na tragu onoga što godinama radi poznati britanski saksofonista Šabaka Hačings na svojim mnogobrojnim projektima (“Sons of Kemet”, “The Comet Is Coming”, “Shabaka and the Ancestors”), a u mirnijim trenucima njihova muzika bliska je magiji Kamasija Vašingtona. Onda kada krene muzički smak sveta Samalas se približava transu Džejsona Pirsa i njegovih Spiritualized ili regionalnim herojima Seven That Spells.

Ono što je sigurno jeste da “MCCLVII”, instrumentalna drama u tri čina (“Mushveteh”, “Rabotnik. Svyashchennik. Soldat” i “Winterspring” – nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Samalas/ Photo: Promo (Pop Depresija)
Samalas/ Photo: Promo (Pop Depresija)

– Samalas smo Ci Che i ja u sobi kod mene. U praznom klubu Feedback. U napuštenoj zgradi nekadašnjeg industrijskog giganta Ei. To je onaj “jam” s mlađim ortakom nakon napornog četvrtka ili u subotu nakon usrane nedelje. Sve ono progutano, nedorečeno, utisnuto, ono što muči danima… Sve je to prosuto tu, eto, ispred tebe. Nisam imao vremena da jurim ceo bend da radimo muziku, zato samo on i ja. Gitara, bubanj i sint. Samo je još trebalo dodati sax. Ovako je jedino imalo smisla i ispalo je bolje nego što sam ocekivao. Prvo izdanje nosi naziv “MCCLVII”. To je godina kada je vulkan Samalas eruptirao. Smatra se da je indeks eksplozivnosti vulkana bio čak 7, što ovu erupciju čini najvećom u Holocenskoj epohi. Ostali muzičari na izdanju su gosti. EP je celina, sastavljena iz 3 čina. Ne bih sad da filozofiram šta koji čin znači – recimo prvi (uvodni) čin mene asocira na dedu i zlatiborski kraj u kojem je odrastao, ali to nekom drugom neće imati ama baš nikakvog smisla. Svako ima pravo da interpretira muziku na svoj način, uz dim omiljene cigarete i čašu dobrog pića. Štaviše, poželjno je da tako i bude. Jedino što bih naglasio je da je ovo celina, jedno putešestvije – rekao je Vuk Sanovski.

EP “MCCLVI” sniman je u “Down There” studiju na Novom Beogradu, tokom jeseni i zime 2019/2020, snimatelj je bio Uroš Milkić, a producenti Sanovski i Milkić.

Kolaž na omotu albuma delo je Dine Isam, a sliku je u naslovnu stranu pretvorila Myllen Nićić. Ovaj EP je takođe i prvo izdanje umetničkog kolektiva “HANIVEL” iz Niša.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime