Kolarac u ozbiljnom problemu… Postoji mogućnost da kultna kulturna institucija prestane sa radom?

0
33
Muzikon/ Photo: Promo (Kolarac)

Ukupan gubitak Zadužbine Ilije M. Kolarca od sredine marta do septembra zbog suzbijanja pandemije virusa kovid 19 biće 30 miliona dinara, a Kolarac je bio prinuđen da otkaže 160 programa, kaže direktorka Jasna Dimitrijević.

Dimitrijević je za Tanjug rekla da bez pomoći gradske uprave i države postoji mogućnost da Kolarac prestane sa radom.

Ona je navela da Kolarac u ovom trenutku ima 50 zaposlenih i da se projektno se finansira, a da oko 25 odsto budžeta čine sredstva koja dobija na konkursima i od sponzora i donatora, dok su 75 odsto prihodi od prodaje ulaznica i iznajmljivanja prostora za koncerte, radionice, predavanja, konferencije.

– Osim pomoći od 30.000 dinara za mart, april i maj, ne ostvarujemo prihod kojim možemo da pokrijemo ni zarade, ni poreze i doprinose, ni troškove objekta – kazala je Dimitrijević za Tanjug i dodala da još očekuje rezultate konkursa Ministarstva kulture i informisanja na koji su aplicirali.

 

Prema njenim rečima usled suzbijanja pandemije virusa kovid 19 Kolarac je ostao bez brojnih koncerata među kojima su nastupi Beogradske filharmonije i Sinfonijskog orkestra RTS.

– Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograd i Gitar art festival, koncerti iz ciklusa “Kolarac – tvoj svet muzike” odloženi su za jesen. Tu posebno ističem nastup Nemanje Radulovića koji je zakazan za 29. septembar i 1. oktobar i koncert pijanistkinje Jol Eum Son koji je predviđen 17. oktobara – kazala je Dimitrijević i dodala da je jedinio trajno rešenje za Kolarac u dogovoru sa gradskim vlastima oko sistemskog finansiranja.

HL/Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime