Home»Life Story»Homer ne može da diše… Tamnoputi Simpsonovi junaci satire kojom je italijanski umetnik odao počast Džordžu Flojdu

Homer ne može da diše… Tamnoputi Simpsonovi junaci satire kojom je italijanski umetnik odao počast Džordžu Flojdu

4
Shares
Pinterest Google+
I can't breathe/Pop Art by aleXsandro Palombo
I can’t breathe/Pop Art by aleXsandro Palombo

Događaji u Americi, odnosno protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, inspirisali su italijanskog umetnika Aleksandra Palomba koji je iskoristio likove iz Simpsonovih i odao poštu Flojdu

Smrt Džordža Flojda koji je nastradao prilikom brutalnog hapšenja policije u Mineapolisu izazvala je veliku pažnju svetske javnosti.

Širom Sjedinjenih Američkih Država izbili su brojni protesti u znak nezadovoljstva zbog policijske brutalnosti, a tenzije su toliko velike da su sve češći sukobi demonstranata i policije.

Događaji u Americi, odnosno protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, inspirisali su italijanskog umetnika Aleksandra Palomba koji je iskoristio likove iz Simpsonovih i odao poštu Flojdu. On je na svom Instagram profilu objavio fotografije pod naslovom “I can’t breathe”, glavni moto tokom protesta protiv rasizma.

Na fotografiji se vidi kako šef policije Vigam drži koleno na vratu Homera Simpsona, koji na crtežu ima crnu boju kože, aludirajući na rasizam policije prema Afroamerikancima, odnosno slučaj policajca Dereka Čovina kako je udavio Flojda prilikom hapšenja 25. maja.

Palombo je 46-godišnji pop umetnik i aktivista iz Milana, a poznat je po svojim delima koja se tiču kulture, društva, društvenih razlika, etike i ljudskih prava.

Previous post

Bandcamp donira 100% svoje zarade 17. juna za podršku rasnoj pravdi, jednakosti i promeni

Next post

Bombaj štampa ima novi singl i lyrics video – “Udari me nečim”

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *