Home»Muzika»Eto ga sad… Svetska zdravstvena organizacija u novim preporukama predlaže povratak masovnih okupljanja

Eto ga sad… Svetska zdravstvena organizacija u novim preporukama predlaže povratak masovnih okupljanja

6
Shares
Pinterest Google+
Exit 2019/ Photo: AleX
Exit 2019/ Photo: AleX

Kako saznajemo od organizatora Exit festivala, Svetska zdravstvena organizacija je izdala ažurirano uputstvo u kojima državama predlaže ponovno održavanje masovnih događaja na otvorenom prostoru.

Dokument pod nazivom “Ključne preporuke za planiranje masovnih okupljanja u uslovima pandemije korona virusa“ govori o bezbednosti masovnih okupljanja, kao što su to muzički, verski i sportski događaji.

Van Gogh (Beer Fest)/ Photo: AleX
Van Gogh (Beer Fest)/ Photo: AleX

Ažurirane preporuke se oslanjaju na nova saznanja o pandemiji stečena u prethodnim nedeljama i savetuju organizatore da događaje organizuju na otvorenom prostoru ukoliko je to moguće, uz eventualna ograničenja u pogledu broja posetilaca u skladu sa ukupnom zdravstvenom situacijom država ili regija.

Suprotno uputstvima iz marta, kada je SZO savetovala odlaganje masovnih okupljanja, nova uputstva ukazuju na to da bi vlasti trebalo da prepoznaju pozitivnu ulogu ovakvih manifestacija u kulturnom životu svakog društva, te da razmotre dopuštanje masovnih okupljanja.

Exit 2019/ Photo: AleX
Exit 2019/ Photo: AleX

U dokumentu se navodi da masovna okupljanja nisu prosto rekreativni događaji, već značajno utiču na mentalno i fizičko zdravlje velikog broja pojedinaca.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje i na činjenicu da ovakve manifestacije obezbeđuju zaposlenje velikog broja ljudi i predstavljaju značajan izvor prihoda, kako licima zaposlenim na njihovom sprovođenju u delo, tako i mestima u kojima se održavaju.

U novoj preporuci SZO se ističe da budući da masovna okupljanja imaju znatan politički, kulturni, društevni i ekonomski doprinos, na vlastima je da procene značaj i neophodnost konkretnog događaja i razmotre opciju njegovog održavanja, pod uslovom da su uzeti u obzir svi rizici po javno zdravlje i da su preduzete adekvatne mere u cilju njihovog ublažavanja.

Exit 2019/ Photo: AleX
Exit 2019/ Photo: AleX

Svetska zdravstvena organizacija takođe savetuje da bi naročito osetljive društvene grupe poput starih lica i dalje trebalo da izbegavaju ovakva okupljanja, ali i da bi na mestima održavanja manifestacija trebalo obezbediti posebne objekte za izolaciju u slučaju da u toku događaja neko od posetilaca pokaže bilo kakve simptome bolesti.

Ostale preporuke obuhvataju ograničenje kapaciteta događaja, po uzoru na brojne zemlje koje su to već same propisale u Evropi, ali i u Sjedinjenim državama i delovima Azije, ali i obezbeđivanje masovne dostupnosti sredstava za dezinfekciju posetiocima događaja.

Previous post

Zlatne palme Kanskog festivala samo za posetioce MOJ OFF online bioskopa

Next post

Kijanu "namirisao" pravu stvar... Serijal "Džon Vik" uopšte nije trebalo tako da se zove

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *