Home»Kult»Da li znate pravi razlog zbog kojeg je Rodžer Voters napustio Pink Floyd?

Da li znate pravi razlog zbog kojeg je Rodžer Voters napustio Pink Floyd?

4
Shares
Pinterest Google+
Rodžer Voters/Photo: facebook@rogerwaters
Rodžer Voters/Photo: [email protected]

Jeste li ikad čuli za engleski rock bend koji se zove The Megadeaths? (Da se ne brka s Megadethom. Uopšte.) A kako je sa Spektrom 5? Ne? Pokušajte sa The Screaming Abdabs, kasnije pojednostavljeno na samo The Abdabs, što je bolje, ali možda i nije sjajno. Nije ni čudo što su prešli na The Tea Set.

RODŽER VOTERS PREKINUO SVE PRIČE U OKUPLJANJU PINK FLOYDA: BILO BI TO JE*BENO GROZNO

Prema Cheat Sheetu, to je takođe bilo problematično – baš kao što su Džeri Garsija i prijatelji otkrili da je odabrano ime benda, The Warlocks, već  koristila druga grupa, motivišući promenu u The Grateful Dead – tako je bilo i s The Tea Set, koji su se našli na listi za festival iz 1965. godine s još jednim bendom istog naziva. Gitarista Sid Baret onda je iskombinovao imena dvojice svojih najdražih bluesmena, Pinkneyja “Pink” Andersona i Floyda Councila, a zatim dodao “Sound” – Pink Floyd Sound. Ime, minus “Sound”, na kraju je zaživelo, kaže Biography, s basistom Rodžerom Votersom, orguljašem Ričardom Rajtom i bubnjarem Nikom Mejsonom, dve godine kasnije, s singlom “Arnold Layne”.

Pink flojd/Photo: facebook@pinkfloyd
Pink flojd/Photo: [email protected]

Prva pukotina u Pink Floydovoj koheziji verovatno je usledila kada je Baret,  glavni tekstopisac, otkrio LSD. Mnogo rokera tada je ušlo u psihodeliju u potrazi za za rekreacijom i inspiracijom. Debitantski album Pink Floyda, “The Piper at the Gates of Dawn”, bio je pun pogodak, ali Baret je izmakao kontroli u nepovratnom vrtlogu. Rodžer Voters na kraju ga je zamenio Dejvidom Gilmurom.

NOVI RAT VOTERSA I GILMURA… SAD SE SVAĐAJU OKO – FB STRANICE PINK FLOYDA. PA DOBRO, BRE, KOJI JE VAMA…

Problem rešen, zar ne? Ne baš. Bend je uživao u sve većem uspehu tokom godina nakon Bareta, ali s velikim uspehom dolazi i – veliki ego, možda. Rolling Stone je 2013. godine otprio da je Voters 1985. godine otišao iz grupe kako bi napravio solo karijeru psoel izlaska filma “Final Cut” iz 1983. godine. Što se njega tiče, bend je bio gotov. Ostali članovi benda se, međutim, nisu složili s tim. Voters je 1986. podneo tužbu pokušavajući da spreči preostale članove, Gilmura i Mejsona da snimaju ili nastupaju kao Pink Floyd. Kasnije je za BBC priznao:  “nisam bio u pravu što sam ih tužio”. Napuštanje benda, međutim, nije smatrao greškom. Voters je odluku nazvao “pravom” kako bi “svoje ideje mogao nesmetano da izrazi”. Što se tiče tužbe: posle dve godine parnice, stvar je rešena van suda.

I onda se pitate zašto se Gilmur i Voters ne podnose?

HL/Izvor: grunge.com

Previous post

Madona na stubu srama... ponovo... Reagovala na rasizam, komentari ogorčeni: "Ovo je najgluplja reakcija ikada"

Next post

Prvo dolaze olakšanje i sloboda, a onda kreće teskoba... Skorseze snimio kratki film o izolaciji

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *