Remi i Gile o nagradi “Milan Mladenović”: Briljantan način da se povežu prošlost i budućnost muzike

1
51
Gile i Remi/Photo: Dragan Dragin/facebook
Gile i Remi/Photo: Dragan Dragin/facebook

I ove godine Zadužbina Milana Mladenovića dodeliće nagradu za delo od izuzetne umetničke vrednosti sa prostora bivše Jugoslavije, a otkriveno je da će ga odabrati žiri koji čine poznati muzičari Darko Rundek, Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) i Mirela Priselac Remi (Elemental).

Ova nagrada uvedena je od prošle godine, tad ju je dobio beogradski bend Artan Lili, a ovogodišnji konkurs će za sve koji misle da je zaslužuju biti otvoren od 1. do 30. juna. Detalji o nagradi i konkursu biće objavljeni 1. juna na sajtu www.milanmladenovic.com, a dodela će se održati na Mladenovićev rođendan, 21. septembra.

To što se našao među članovima žirija Srđan Gojković Gile smatra prirodnim i očekivanim.

– To sam prihvatio jer sam bio prijatelj sa Milanom i drago mi je da tako nešto postoji, milo mi je da učestvujem. Normalno mi je da su me kao njegovog savremenika i prijatelja zvali, kao što je Cane bio tu prošle godine – kazao je Gile za Vijesti.

Milan Mladenović #decaizvode
Milan Mladenović #decaizvode

Među članovima žirija je i Remi, koja nije bila Milanov savremenik, što još jednom pokazuje želju Zadužbine da spoji prošlost i sadašnjost, današnje značajne stvaraoce sa onim iz vremena ex-YU.

– Odmah sam pristala čim su me zvali. Čula sam za tu nagradu lani, ispratila to i znam da su skupili veliki broj izvođača koji su se prijavili, pa se nadam da će i sad biti tako. Mnogo mi znači što sam dio žirija, jer to znači da im je moje mišljenje bitno i da smatraju da mogu da odaberem pobjednika. Ukazana mi je velika čast i zato želim da im se zahvalim – poručila je reperka iz Elementala.

Ona je priznala i da ju je to podsetilo na Mladenovića i njegov EKV, pa je prethodne dane provela slušajući njihovu muziku.

Mirela Priselac Remi/Photo: Alessia Stelko/Zadužbina Milana Mladenovića
Mirela Priselac Remi/Photo: Alessia Stelko/Zadužbina Milana Mladenovića

I ona i Gile donekle su ponudili slične odgovore kad je u pitanju kriterijum kojim će ocenjivati prijave, a to je unutrašnji osjećaj.

– Većinu stvari radim na osnovu unutrašnjeg osećaja jer mu verujem puno. Ako je on dobar, znam da sam na dobrom putu, ako nije onda odustajem ili tražim drugi način – objašnjava Remi.

Gile ističe da mu virtuoznost za instrumentom nikad nije bila bitna, pa neće biti ni sada.

– To će svakako biti nešto što je blisko mom ukusu, vrsti muzike koju volim i uvažavam. Pre svega ću emotivno, od srca da odlučim za koga ću da glasam, a manje ću mozgom to da uradim. To je neki princip kojim ću se ja rukovoditi, a pretpostavljam i ostali članovi žirija – dodao je on.

“ANGEL’S BREATH”… KULTNI ALBUM MILANA MLADENOVIĆA I MITRA SUBOTIĆA SUBE USKORO U PRODAJI KAO VINILNO, CD I DIGITALNO IZDANJE

Oboje smatraju da je prirodno što do nagrade mogu umjetnici sa svih strana bivše Jugoslavije, pogotovo ako se uzme u obzir životni put tragično preminulog frontmena EKV.

– Milan je zaista bio jugoslovensko dete, rođen u Zagrebu, živeo u Sarajevu, karijeru započeo u Beogradu, putovao je širom te bivše domovine, tako da je to jedini normalan način – smatra frontmen Orgazma.

Reperka Elementala muziku EKV vidi kao panjugoslovensku i mišljenja je da u njihovo vreme nije bilo bitno odakle koji bend dolazi, već da li je kvalitetan.

– To je nešto što mislim da bi trebalo i danas primjenjivati, ne pisati “(Hr, Cg, Srb itd.)” nego suditi po kvalitetu. U vreme ex-YU, scena je bila ogromna, gde si mogao da živiš od svog rada i sviraš od Ljubljane do Podgorice i Skoplja. Jedna od stvari zbog kojih mi je žao zbog raspada Jugoslavije je što smo izgubili to veliko tržište koje je za nas muzičare bilo puno bolje – ocenila je ona.

Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX
Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX

Naravno, ideju Zadužbine Milana Mladenovića i dodjele nagrade sa njegovim imenom i Remi i Gile vide kao vrlo pozitivnu i bitnu.

– Tu se slivaju neka sredstva od toga što se njegova muzika vrti na medijima, autorski honorari, a pošto Milan nije imao dece, bilo je prirodno i logično da se napravi ovakva stvar i da to ide nekoj njegovoj muzičkoj deci, naslednicima u tom smislu. Pretpostavljam da ti koji će konkurisati uvažavaju njegov rad i tako se krug zatvara – objašnjava Gile.

Remi je to što ljudi iz Zadužbine rade opisala kao nešto prekrasno i fenomenalno, što se mora podržati.

– To je divan način da se obeleže briljantni muzičari iz prošlosti, te da se muzička prošlost poveže sa sadašnjošću i budućnošću – priča hrvatska reperka. Ona smatra da je to odlično utrošen novac, pogotovo u vreme kad je koronavirus jako osakatio muzičku industriju, a radi se o novčanoj nagradi od dve hiljade evra.

https://www.youtube.com/watch?v=jHi_3f06nZw

HL/Izvor: vijesti.me

1 KOMENTAR

  1. Cuj dve hiljade eura. Toliko narodnjaci okrenu u dva sata na nekoj svadbi. Treba dici to malo. Sponzori i to… Posto se ja bavim temama bliskim Giletu, nebi volio da ocjenjuje neko iz Elementala. Pripadam staroj muzici, a to znaci starom mentalitetu po pitanju muzike i tekstova, od Lennona na dalje. Iako je kao Remi novija, pa kao bit ce noviji i bendovi itd… Al opet, ako je M.Mladenovic nagrada, onda ce to valjda biti mladi bendovi a stariji u dusi? Po pitanju muzike jel. Mislim, da se ne pretvori ova nagrada sa natjecateljima tipa Lady Gaga jednog dana. A od tuda lako se dodje na Karleusu i eto ti vraga. Zato mislim da je Gile logican izbor, a Remi ne, za ziri.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime