Home»Muzika»Alergičan na Led Zeppelin… Pit Tauzend: Ne sviđa mi se nijedna stvar koju su uradili, mrzim činjenicu da me iko ikada poredi sa njima

Alergičan na Led Zeppelin… Pit Tauzend: Ne sviđa mi se nijedna stvar koju su uradili, mrzim činjenicu da me iko ikada poredi sa njima

4
Shares
Pinterest Google+
Pit Tauzend/Photo: facebook@OfficialPeteTownshend
Pit Tauzend/Photo: faceb[email protected]

Pit Tauzend nikad se nije stideo davanja svog mišljenja. A ima ga o svemu. Ipak, nekako, ono najgore iz njega izvlače pitanja o – Led Zeppelinu.

Tauzend je još ranije optužio Zeppeline da su sve pokrali od njega i proglasili svojim. I tako već godinama unazad.

Gitarista i tekstopisac razgovarao je sa Toronto Sunom prošlog decembra, a kada su ga pitali o odstupanju od ranog zvuka benda, a umesto da odgovori direktno na pitanje, Tauzend je u tome video savršenu priliku da se zada novi udarac Zeppelinima.

– Da, to ne zvuči kao The Who iz tih ranih heavi metal godina. Uostalom, mi smo izmislili heavi metal sa našim prvim live albumom “Live at Leeds” (1970). Toliko nas je bendova kopiralo… uglavnom Led Zeppelin, znate teške bubnjeve, teški bas, tešku olovnu gitaru… – rekao je Tauzend.

PIT TAUZEND PRIZNAO: KAJEM SE ŠTO SAM DAO SAVET DŽIMIJU HENDRIKSU

U istom intervjuu Tauzend je priznao:

– Neki od tih bendova i muzičara, poput Džimija Hendriksa, uradili su to daleko bolje nego mi. Cream, sa Erikom Klaptonom i Džekom Brusom i Džindžerom Bejkerom. Oni su se pojavili 67. godine, iste godine kao Hendriks, i oni su na neki način ukrali naš plašt. Dakle, ljudi koji žele da čuju stari zvuk teškog metala, ima dosta bendova koji mogu to da pruže To nije ono što mi danas želimo da radimo. Za mene nikada i nije bilo.

The Who/Photo: facebook@thewho
The Who/Photo: [email protected]

Tauzend je još1995. izneo još jedan zloban komentar na pitanje zbog čega se Zeppelin i The Who tako često upoređuju:

– Ne sviđa mi se nijedna stvar koju su uradili, mrzim činjenicu da me iko ikada čak i malo poredi sa njima.

Nastavio je kroz stisnute zube:

– Jednostavno ih nikada nisam voleo. Oni su stvarno sjajni momci. Jednostavno nikad nisam voleo njihov bend. I ne znam da li imam problem, jer oni su postali toliko veći od The Who, na toliko mnogo načina, u svom izabranom polju rada…, ali nikad ih nisam voleo.

PIT TAUZEND: ROK MUZIKA NIJE MRTVA, ALI GITARSKI ROK – JESTE! SVE ŠTO VREDI VEĆ SMO ODSVIRALI…

Kada je 2011. godine održao uvodno predavanje o Džonu Pilu, Touzend je takođe prepoznao savršenu priliku da potkači Zeppeline:

– Da li je Pil zaista presudno uticao na karijeru Led Zeppelina? Ja to ne vidim tako. Ne razmišljam o zarađivanju novca. Mislim da je rok muzika bezvredna. Ja sam genijalac! The Who je bio ok, ali bez mene svi bi završili radeći na nekoj cvetnoj pijaci, ili još gore – u Led Zeppelinu.

Međutim, 2015. godine kada je razgovarao sa Rolling Stoneom on je bio neverovatno iskren i pun poštovanja prema Led Zeppelinu. Uzdržao se od direktnih prozivki, hvaleći Roberta Planta i Džimija Pejdža, ali se ipak nije suzdržao da ih ne pecne:

– Osoba o kojoj sam puno razmišljao od smrti Džona Bonama je Džon Pol Džons. On je sjajan čovek i sjajan muzičar. Fantastičan je eksperimenttator u modernoj elektronskoj muzici i drugim stvarima. Bilo bi zanimljivo videti šta bi on mogao da donese novom Led Zeppelin projektu. Mislim da je on bio mnogo više uključen u stvaranje muzike Led Zeppelina nego što se zna, jer je niko drugi u bendu nije svirao. Oni su bili u prog-rok eri u odnosu na njega.

DA SU TAUZEND I EKIPA NA VREME KUPILI PSA ČUVARA, ROKENROL MOŽDA NIKADA NE BI BIO ISTI

Legendarni gitarista nikada nije krio ni svoje stavove prema drugoj kultnoj grupi, The Beatles. Tauzend je još 1966. godine izjavio da bend nema “muzički kvalitet” nakon što je preslušao “Revovler”. Kasnije, u razgovoru za Rolling Stone 1982. godine, upitan o Makartijevom “Tug of War”, rekao je da to “praktično nema nikakve veze sa rokenrolom”, i dodao da Makartni “nikada zaista nije ni imao ikakve veze sa rockom”.

– Znate, mogao bih da sednem i porazgovaram sa Polom o rokenrolu, alii razgovarali bismo o dve različite stvari – rekao je tada.

Izgleda da je jedini bend koji Pit Tauzend može da podnese njegov sopstveni, The Who. Ali, čini se da ni njih ne voli baš preterano…

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Institut Servantes predstavlja najbolje kratkometražne filmove... Besplatan onlajn festival iberoameričkih ostvarenja

Next post

IRVY objavio video singl "Grad" i najavio debi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *