Home»Muzika»Muzička terapija nije ništa novo… ali britanski lekari tvrde i da je najbolji način za – oporavak od moždanog udara

Muzička terapija nije ništa novo… ali britanski lekari tvrde i da je najbolji način za – oporavak od moždanog udara

4
Shares
Pinterest Google+
Muzika, slušanje muzike/Photo. Pixabay
Muzika, slušanje muzike/Photo. Pixabay

Muzička terapija jedan je od dobrih načina da se ubrza oporavak od moždanog udara, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika

Doktor Aleks Strit sproveo je studiju na pacijentima u bolnici Adenbruk u Kembridžu. Ustanovljeno je da slušanje muzike podstiče aktivnost mozga i podiže raspoloženje, a samim tim i poboljšava život obolelih od moždanog udara.

U Velikoj Britaniji moždani udar je vodeći uzrok invaliditeta i uzrokuje probleme sa motoričkim sposobnostima, pa sviranje klavijatura, bubnjeva i udaraljki, u znatnoj meri pomaže pacijentima. Pokazalo se da ova vrsta terapije pomaže u rehabilitaciji ruku, poboljšava spretnost prstiju i motoriku, koja je usled moždanog udara bila narušena, vraća “u normalu”.

SLUŠANJE MUZIKE TOKOM VOŽNJE SMANJUJE STRES… KOD ŽENA SIGURNO, ZA MUŠKARCE NIJE DOKAZANO ?

Muzikoterapija poboljšava i koncentraciju, što je veoma značajno ako se zna da su među posledicama moždanog udara teškoće sa govorom i pamćenjem. U studiji dr Strita, kako je preneo časopis “Topics in Stroke Rehabilitation”, za sve godine učestvovalo je 177 pacijenata u 675 terapija.

Kao korisna ili vrlo korisna muzička terapija se pokazala za 139 pacijenata, a od 52 pacijenta koji su ispunili upitnike raspoloženja nakon te terapije, došlo je do smanjenja depresivnih epizoda. Takođe je primećen i pozitivan uticaj ove terapije kod pacijenata koji su imali govorne i jezičke probleme.

78 MINUTA SLUŠANJA MUZIKE DNEVNO… TO JE DOZA KOJA JE NAŠEM MOZGU NEOPHODNA DA OSTANE “NORMALAN”

Dr Aleks Strit je objasnio i kako se terapija izvodi da bi bila delotvorna: pacijenti sviraju muziku sa muzičkim terapeutom i odmah dobijaju neposredne povratne informacije, kroz zvuke koje stvaraju.

HL/Izvor: magazin.novosti.rs

Previous post

Rebel Star najavljuje EP "Stranac", naslovna pesma dobila lyric video

Next post

Kad obrada stvarno ima smisla... Anželik Kidjo objavila fantastičnu fanki verziju pesme "Beds Are Burning"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *